Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση κυβερνητικής Τροπολογίας για τους εργαζομένους στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζει τα εξής:

«Το “Βοήθεια στο Σπίτι” αποτελεί γέννημα του ΠΑΣΟΚ, φέρει τη σφραγίδα μας. Με σκληρή προσπάθεια και δύσκολες μάχες, το κρατήσαμε ζωντανό, ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Διαχρονικά, παραμένουμε αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων του, με σεβασμό στην πολυετή ανεκτίμητη προσφορά τους προς τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, σε κρίσιμες ειδικότητες, υπό αντίξοες συνθήκες υποστελέχωσης και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, επί σχεδόν 20 έτη συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας. Δεν ξεχνάμε το πολύτιμο έργο που πρόσφεραν, με την παρουσία τους δίπλα στους υγειονομικά ευάλωτους πολίτες, στα χρόνια της πανδημίας.

Η Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως προς τη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας στην Προκήρυξη 4Κ/2020, ευλόγως δημιούργησε αγωνία, καθώς αίφνης περισσότεροι από χίλιοι νυν εργαζόμενοι βρίσκονται στο χείλος της ανεργίας. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε Νομοσχέδιο που ψηφίζεται την προσεχή Τρίτη 17/1/23, θα καταθέσει -επιτέλους- σχετική Τροπολογία.

Η θέση μας για το θέμα, είναι ξεκάθαρη. Την έχουμε ήδη θεσμικά διατυπώσει σε αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, με πιο πρόσφατη, την Ερώτηση που καταθέσαμε την 20η/10/22, δηλαδή μετά την έκδοση της Απόφασης του ΣτΕ.

Η Τροπολογία της Κυβέρνησης οφείλει να διασφαλίζει τη συνέχιση της εργασίας ΟΛΩΝ των ήδη υπηρετούντων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Ο σεβασμός και η προσήλωση στο δεδικασμένο των Δικαστικών Αποφάσεων και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα ενός Κράτους Δικαίου. Υπάρχει διαδικασία νόμιμης συνέχισης της απασχόλησης των νυν εργαζομένων, όπως επαναλάβαμε στην ανωτέρω Ερώτηση.

Υπογραμμίζω ότι θα ήταν άδικο και ανήθικο, η Πολιτεία να εγκαταλείψει αβοήθητους στην τύχη τους, τους νυν εξειδικευμένους εργαζομένους που διαθέτουν μακρά εμπειρία, διαπροσωπικές σχέσεις με τους ωφελούμενους και έχουν δώσει τα καλύτερά τους χρόνια στη στήριξη του θεσμού και των τοπικών κοινωνιών. Οι Δήμοι διψούν για ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα πρόνοιας και, ούτως ή άλλως, ο αριθμός διοριστέων της 4Κ/2020 δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των Δήμων σε προσωπικό.»