Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Επικρατείας Μ. Βορίδη, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, Υποδομών & Μεταφορών Χ. Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λ. Αυγενάκη, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, αξιώνοντας ένα ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης για το διπλά χτυπημένο από τις πρόσφατες πλημμύρες Σωτήριο Λάρισας.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής:

«Οι πρόσφατες, διαδοχικές κακοκαιρίες Daniel και Elias, καθώς και τα εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα που τις συνόδευσαν επέφεραν βιβλικές, στην κυριολεξία, καταστροφές σχεδόν σε ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας. Από τις πληγείσες ωστόσο περιοχές, τις ‘’πνιγμένες’’ δημοτικές κοινότητες, κωμοπόλεις και πόλεις, καμία δεν βίωσε τόσο δραματικά τις πρόσφατες καταστροφές, όσο το Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ.

Η περίπτωση του Σωτηρίου είναι μάλιστα χαρακτηριστική, γιατί πρόκειται για μια δημοτική κοινότητα που κυριολεκτικά κοντεύει να ‘’εξαφανιστεί’’ πλέον από τον χάρτη, όπως χαρακτηριστικά τονίζει και ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Ν. Τσαντός. Το χωριό είναι βουτηγμένο στη λάσπη και ‘’πνιγμένο’’ στα νερά καθώς χτυπήθηκε, αρχικά από τον Daniel και έπειτα από την κακοκαιρία Elias, σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων, οδηγώντας τους πάνω από 200  κατοίκους του σε απόγνωση.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, 70 είναι ο αριθμός των κατοικιών που παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα στεγανότητας και στατικότητας, οι 4 συνολικά τοπικές επιχειρήσεις (μπακάλικο, καφενείο, μίνι-μάρκετ και μια μεταποιητική βιοτεχνία φιστικιών) έχουν δεχθεί μεγάλαπλήγματα, ενώ τόσο οι δενδρώδεις (φιστικιές και αμυγδαλιές 20-30 ετών), όσο και οι άλλες καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι) βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερά και τις λάσπες, με αβέβαιο το μέλλον τους, λόγω του όγκου των φερτών υλικών που τις κατέκλυσαν. Επιπροσθέτως, όπως καταγγέλλεται, από τους περίπου 70 κατοίκους που δικαιούνταν το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ για τις οικίες τους, μόλις 25 το έχουν λάβει μέχρι τώρα». 

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το Σωτήριο Λάρισας αποτελεί μια περιοχή που αν ξαναχτυπηθεί από οποιαδήποτε άλλο φαινόμενο, θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν, αλλάζοντας εκτός από τον γεωγραφικό χάρτη του ν. Λάρισας και τον πολιτικό, αλλά και επειδή τώρα είναι η στιγμή που η επίσημη πολιτεία θα πρέπει να δείξει πως διαθέτει ολιστικό σχέδιο στήριξης μιας πολύπαθης κοινότητας που δεν πρέπει να «σβήσει» έτσι απλά, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:

➢ Με ποιες ενεργητικές πολιτικές σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της συνολικής ανασυγκρότησης του Σωτηρίου του δ. Κιλελέρ, καθώς και των υπολοίπων ομοειδών περιπτώσεων δημοτικών κοινοτήτων στην περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας Daniel και Elias;

➢ Θα επισπευστούν οι διαδικασίες, προκειμένου οι κάτοικοι, οι παραγωγοί, αλλά και οι μικρο-επιχειρηματίες του Σωτηρίου να λάβουν εκτάκτως τα ανακουφιστικά, πρώτα μέτρα στήριξης που η ίδια η πολιτεία έχει ανακοινώσει;