Νέες πρωτοβουλίες για τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων, ανέλαβε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε συνέχεια των επανειλημμένων κοινοβουλευτικών και δημοσίων παρεμβάσεών της, με τις οποίες έχει πολλαπλώς αναδείξει το αδιέξοδο που βιώνουν πολίτες και φαρμακοποιοί στο Νομό Λάρισας, εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκε (α) με τον Πρόεδρο του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λάρισας (ΠΡΟΣΥΦΛΑ), κ. Δ. Μιχαήλ, και το Διοικητικό Συμβούλιο, (β) με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λάρισας (ΣΟΦΛΑ), κ. Π. Καφανέλη, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση (γ) με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Θ. Κουτσούκη, και μέλη του Συλλόγου.

Άμεσα η Λαρισαία Βουλευτής προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, όπου επισημαίνει πως, στο πλαίσιο των ανωτέρω συναντήσεων, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον γλαφυρό και τεκμηριωμένο τρόπο, ότι το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, όχι απλώς παραμένει άλυτο, αλλά σταδιακά διογκώνεται, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για την αδράνεια της Κυβέρνησης απέναντι σε ένα ζήτημα κυριολεκτικά ζωής ή θανάτου για την επικράτεια αλλά και την κοινωνία της Λάρισας.

Η Ε. Λιακούλη στηλιτεύει το γεγονός ότι οι ελλείψεις εντοπίζονται σε πληθώρα σκευασμάτων που αφορούν ένα ευρύ πεδίο θεραπευτικών αγωγών. Επισημαίνει, επίσης, πως οι φαρμακοποιοί καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπη προσπάθεια για να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα στους συμπολίτες μας, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που, εξαιτίας των ελλείψεων, οι ιατροί αναγκάζονται να καθορίζουν τις συνταγογραφήσεις βάσει της διαθεσιμότητας.

Η Ε. Λιακούλη, λοιπόν, φέρνει στη Βουλή την “κραυγή αγωνίας” των φαρμακοποιών της Λάρισας, για την ανάγκη το Κράτος να προφυλάξει τους πολίτες και να τους εξασφαλίσει τα αναγκαία φάρμακά τους, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία. Επιπροσθέτως, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι:

– Tο πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο ν.Λάρισας, αλλά απασχολεί έντονα ανά την επικράτεια, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής να ανακοινώνει ότι λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης.

– Είναι ντροπιαστικό στην Ελλάδα του 2022 να συζητούμε για ελλείψεις φαρμάκων και μάλιστα όταν κανείς εύκολα αντιλαμβάνεται ότι αυτή προκαλείται ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, λόγω μεγαλύτερου κέρδους

– Είναι σοκαριστικό, η Πολιτεία να “σφυρίζει αδιάφορα” επί μακρόν, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους και αβοήθητους.

– Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό. Το δικαίωμα στη Ζωή και την Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας ζητά από τον Υπουργό να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις μέχρι στιγμής ενέργειες της Κυβέρνησης, ιδίως να αποσαφηνίσει ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν άμεσα, ώστε να αρθεί τάχιστα το αδιέξοδο και τα ράφια των φαρμακείων να διαθέτουν όλα τα σκευάσματα που χρειάζονται οι ασθενείς συνάνθρωποί μας.