Σε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί η πρόσφατη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής εγκατάστασης POS από τις επιχειρήσεις, εν μέσω εμποδίων που θέτουν οι τράπεζες για την έγκριση των συγκεκριμένων μηχανημάτων, αλλά και των ανυπέρβλητων δυσκολιών που παρουσιάζει η παρούσα οικονομική συγκυρία.

Όπως τονίζει στο κείμενο της ερώτησής της η βουλευτής Λάρισας:

«Μεγάλα, όσο και πρακτικής φύσης, προβλήματα δημιουργούνται για τη ‘’ραχοκοκαλιά’’ της Ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά τη θεσμοθέτηση μέτρου από πλευράς της κυβέρνησης, για την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών POS–με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής- αφού οι απαιτήσεις των τραπεζών, προκειμένου να εγκρίνουν τα συγκεκριμένα μηχανήματα παραμένουν μεγάλες.

Και αυτό, μάλιστα, συμβαίνει παρά την παράταση ενός μήνα (πλέον έως 29/2/2024) που δόθηκε –έστω και άτυπα προς το παρόν- από τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, την Παρασκευή 26/1/24, σε συνάντηση εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρης Γαβαλάκη, οι οποίοι και ανέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά με το θέμα των POS, καθώς και τη δυσκολία εφαρμογής της σχετικής οδηγίας έως το τέλος Ιανουαρίου, οπότε και θα ολοκληρωνόταν η σχετική, χρονική προθεσμία.

Ακόμη και έτσι, ωστόσο, παραμένουν τα εμπόδια που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, αφού οι τράπεζες συνήθως επικαλούνται ανεδαφικές προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας χρήσης POS, όπως π.χ. συγκεκριμένους τζίρους, τριετή δέσμευση με πάγια ετήσια αποζημίωση, αλλά και απουσία οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όταν ωστόσο μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων βαρύνεται από οφειλές τόσο σε τράπεζες, όσο και σε servicers.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι απαιτήσεις των τραπεζών για την έκδοση POS θεωρούνται από πολλούς Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σχεδόν, ανέφικτο να εκπληρωθούν στην παρούσα οικονομική συγκυρία, όπου πολλοί από αυτούς προσπαθούν ακόμη να επουλώσουν τις «πληγές» τους από τις συνεχόμενες κρίσεις του παρελθόντος, αλλά και τις δυσχέρειες που προκαλεί στις επιχειρήσεις τους η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, σε σχέση με τα λειτουργικά τους κόστη, κατάσταση που επιτείνεται και από το μειωμένο πορτοφόλι του μέσου καταναλωτή.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις αδυνατούν να προμηθευθούν τα POS για να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με κρατικές κυρώσεις και πρόστιμα από το κράτος ακριβώς λόγω της μη εγκατάστασης των POS, αλλά και επειδή χρέος της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εγκατάσταση POS από όλες τις επιχειρήσεις, αφού η ίδια θεσμοθέτησε την υποχρεωτική τους χρήση», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλες οι επιχειρήσεις απρόσκοπτα θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν POS μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, όταν και εκπνέει η σχετική προθεσμία, καθώς και πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση που απειλεί τις επιχειρήσεις με πρόστιμα, δυσκολίες στη λειτουργία τους και τελικά κίνδυνο για την επιβίωσή τους;».