Σε ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αυγενάκη και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλια προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των Θεσσαλών βαμβακοπαραγωγών, πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Όπως τονίζει η βουλευτής Λάρισας:

«Στον κάμπο της Θεσσαλίας φέτος καλλιεργήθηκαν 800.000 στρέμματα με βαμβάκι, από τα οποία πλημμύρισαν τα 450.000, σημειώνοντας απώλειες άνω του 50% (!).

Αλλά και στα υπόλοιπα 350.000 στρέμματα παρατηρείται σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση, καθώς πολλά «καρύδια» έπεσαν, ενώ λόγω των πλημμυρών οι μετακινήσεις εδαφών από τα υψώματα προς τα κάτω «έπνιξαν» τα βαμβακόφυτα. Επιπροσθέτως, προβλήματα παρατηρούνται και στις αλώβητες από τις πλημμύρες βαμβακοκαλλιέργειες, αφού εξαιτίας της κατεστραμμένης αγροτικής οδοποιίας, οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, όπως και τα φορτηγά «με δαγκάνα» δε μπορούν να τις προσεγγίσουν, προκειμένου να συλλέξουν το προϊόν, με αποτέλεσμα και αυτό να θεωρείται οριστικά χαμένο για φέτος.

Οριστικό «χτύπημα», βέβαια, για τους Θεσσαλούς βαμβακοπαραγωγούς που ασθμαίνοντας κατάφεραν να περισώσουν ελάχιστη από την παραγωγή τους, αποτελεί το γεγονός ότι η τρέχουσα τιμή παράδοσης βαμβακιού στην πύλη των εκκοκκιστηρίων κυμαίνεται στα 62-64,5 λεπτά/κιλό για το ποιοτικό βαμβάκι, το οποίο δυστυχώς, λόγω των θεομηνιών φέτος είναι ελάχιστο στη Θεσσαλία.

Αλλά μεγάλη αγωνία επικρατεί μεταξύ των Θεσσαλών βαμβακοπαραγωγών και σε σχέση με την αντικατάσταση των αγροτικών μηχανημάτων τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλο θα υπάρξει ενίσχυση ύψους 70% για την αντικατάστασή τους, μέσω του Ταμείου Αρωγής, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μη μπορούν να τα παραγγείλουν, αφού δεν διαθέτουν τα χρήματα».

Κατόπιν τούτων η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς «με ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνουν οι οριστικές αποπληρωμές στο 100% των απωλειών των βαμβακοπαραγωγών, δεδομένου του όχι αβάσιμου φόβου τους, πως η Πολιτεία μετά τις προκαταβολές θα καθυστερήσει χαρακτηριστικά, όπως συνέβη σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις αποζημιώσεων για θεομηνίες;

Αλλά και για το πως σκοπεύουν να επιλύσουν το πρόβλημα της παραγγελίας νέων αγροτικών μηχανημάτων, αφού με τις κυβερνητικές ‘’υποσχετικές’’ και την έλλειψη ρευστού οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί είναι αδύνατο να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους, όπως και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτές;».