Σε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τη με κάθε τρόπο ενίσχυση των καστανοπαραγωγών του ν. Λάρισας, εξαιτίας της ‘’φαιάς σήψης’’ προχώρησε η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στην οποία επισημαίνει τα εξής:

«Εξαιρετικά προβληματισμένοι ως προς τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους είναι οι καστανοπαραγωγοί της Λάρισας και ειδικότερα του Κισσάβου από το παθογόνο που απειλεί το προϊόν τους -γνωστό ως ‘’φαιά σήψη’’- το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2015. Η ασθένεια η οποία πέρυσι, ωστόσο, έπληξε σημαντικά τη σοδειά των παραγωγών, προσβάλλει το καρπό του κάστανου, ξεκινώντας τη στιγμή της ανθοφορίας και αφού εισέλθει από εκεί, στη συνέχεια, αναπτύσσεται εις βάρος του καρπού, καθιστώντας τον μη εμπορεύσιμο.

Όπως επισημαίνουν οι δραστηριοποιούμενοι στις καστανοκαλλιέργειες συνεταιριστές, η φαιά σήψη ήρθε για να μείνει λόγω κλιματικής κρίσης, ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι η κατάσταση και φέτος εξαιτίας των αυξημένων βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία (Daniel & Elias), με τις πιο ‘’αισιόδοξες’’ εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής κατά 40%.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση των αιτιών εμφάνισης της ασθένειας και των τρόπων αντιμετώπισής της έχουν ήδη αναληφθεί, τόσο από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ με έρευνα, που εκπονείται με τη συνεργασία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το δήμο Αγιάς συγκεκριμένα να χρηματοδοτεί πειραματικές βιολογικές θεραπείες σε μικρής έκτασης καλλιέργειες.

Όπως τονίζεται, ωστόσο, από την πλευρά των καστανοπαραγωγών η αποτελεσματικότητα των ανωτέρω σημαντικών πρωτοβουλιών μένει να αποδειχθεί στην πράξη, ενώ υπενθυμίζουν πως παρά την περυσινή ενίσχυση των 150 ευρώ/στρέμμα από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ανάγκες των καλλιεργητών υπερβαίνουν κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσό, εξαιτίας της ανόδου του κόστους παραγωγής, αλλά και της εξαιρετικά μειωμένης ή χαμηλής ποιότητας –λόγω της φαιάς σήψης- περυσινή παραγωγή.

Παράλληλα, οι παραγωγοί ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τη θεσμοθέτηση ενός πιο μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης – επιδότησης για το κάστανο, μέχρι να βρεθεί οριστικά τρόπος θεραπείας του ανωτέρω παθογόνου μύκητα.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί πως αν δεν στηριχθεί και φέτος το κάστανο ακόμη πιο ουσιαστικά, όσο και πιο ‘’γενναία’’ απ’ ό,τι πέρυσι, τότε η συγκεκριμένη παραδοσιακή καλλιέργεια κινδυνεύει με εγκατάλειψη», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «σε τι βαθμό έχουν προχωρήσει οι σχετικές έρευνες με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και πότε περίπου αναμένονται τα αποτελέσματά τους, καθώς και ποια άλλα μέτρα επεξεργάζεται για την οικονομική υποστήριξη των καστανοπαραγωγών της χώρας σε μια πιο μόνιμη βάση, εωσότου η επιστημονική κοινότητα ολοκληρώσει τις εργασίες της, ως προς την αντιμετώπιση του εν λόγω παθογόνου μύκητα;».