Στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Τριτέκνων Νομού Λάρισας, αλλά και τη βράβευση των μαθητών και των μαθητριών που εισήχθησαν στα ΑΕΙ της χώρας, κατά την περίοδο 2023-2024 παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας με την ευκαιρία της εκδήλωσης, τα εξής:

«Ο θαυμασμός μου για τα όσα καταφέρνουν οι τρίτεκνες οικογένειες και ευρύτερα οι πολύτεκνες, σε αυτή τη πολύ δύσκολη εποχή, είναι μεγάλος.

Είναι πραγματικά οι ‘’μικροί ήρωες’’ της Ελλάδας, γιατί σηκώνουν ένα πολύ δύσκολο αξιακό φορτίο, μέσα στις παρούσες συνθήκες, όπου το να δημιουργήσει κανείς οικογένεια, έστω και του ενός παιδιού, είναι πολύ δύσκολο.

Και σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να αναγνωρίσω δημόσια το τεράστιο έργο που επιτελεί και ο τοπικός μας Σύλλογος, υπενθυμίζοντας καθημερινά μέσα από τη δράση του, το έντονο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Ένα πρόβλημα που επιτείνεται συνεχώς από τη σταδιακή αύξηση της υπογεννητικότητας, ενώ την ίδια στιγμή παραδοσιακοί θεσμοί, όπως αυτός της οικογένειας διέρχονται σοβαρή κρίση αξιών και χρειάζονται από όλους μας ενέργειες ενδυνάμωσής και έμπρακτης στήριξης τους.

Και βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ δεν συζητάμε καν, αλλά θεωρούμε ‘’εκ των ων ουκ άνευ’’ το ότι η εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Και σήμερα, χρέος της Πολιτείας είναι να κάνει και ένα βήμα παραπάνω για τις δικές σας οικογένειες, αφού η οικονομική κρίση, η ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην απασχόληση και τις χαμηλές αμοιβές, αλλά και η ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημα όλων, ανεξαιρέτως, των νοικοκυριών, έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε εσάς από ό,τι σε μια οικογένεια με λιγότερα μέλη.

Πρέπει λοιπόν να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και πραγματική στήριξη, σε αυτούς που επέλεξαν να φυλάνε τις δημογραφικές ‘’Θερμοπύλες’’ της χώρας, αφού η Διακομματική Επιτροπή που συγκροτήθηκε στα μέσα του 2017 στη Βουλή, με πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, διαπίστωσε ότι συνεχίζοντας όπως σήμερα, το 2035 θα έχουμε 1,4 εκατομ. -πληθυσμό δηλαδή λιγότερο κατά 12,4%!

Το ΠΑΣΟΚ, ειδικά, προτείνει, μεταξύ άλλων:

–Έναρξη ενισχυμένου προγράμματος για την Κοινωνική Κατοικία, με προτεραιοποίηση των πολυτεκνικών οικογενειών ως δικαιούχων, αλλά και για να αποκτήσουν τα νέα ζευγάρια μια στέγη που θα προστατέψει την οικογένειά τους.

-Φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για τις πολύτεκνες οικογένειες, αφού δεν είναι επιτρεπτό μια τέτοια οικογένεια να επωμίζεται τα ίδια βάρη έναντι του κράτους με μία οικογένεια λιγότερων μελών και φυσικά λιγότερων υποχρεώσεων.

Δυστυχώς, ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ, εξακολουθεί ‘’να κλείνει τα μάτια’’, 4,5 χρόνια τώρα, σε όλα τα παραπάνω, ενώ σε πολλούς άλλους τομείς και ‘’φίλα προσκείμενους’’ επιτρέπει να γίνεται πραγματικό ‘’πάρτι’’ αναθέσεων και χορηγήσεων πόρων από τον κρατικό κορβανά.

Πρέπει όμως κάποτε επιτέλους, να περάσει το κυβερνών κόμμα από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο των υλοποιήσεων, σε σχέση με τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Και εμείς θα είμαστε εδώ, με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή για να την ελέγχουμε και να την εγκαλούμε, για τις καθυστερήσεις της, όπως και για την αντίθεσή της μεταξύ λόγων και έργων.

Γιατί δεν αρκούν μόνο οι ‘’ευχές’’ των πολιτικών, αλλά απαιτούνται άμεσα μέτρα, αποφάσεις και πολιτικές, ιδίως, από αυτούς που έχουν τη διακυβέρνηση της χώρας στα χέρια τους, εδώ και αρκετά χρόνια».