Σε ερώτηση προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη προχώρησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τα διαπιστωμένα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των δύο Νοσοκομείων του ν. Λάρισας, κυρίως σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού, εν μέσω μάλιστα έξαρσης κορονοϊού, γρίπης, λοιμώξεων και ιώσεων, ενώ παράλληλα ζητά από το νέο υπουργό να επιβεβαιώσει τον προκάτοχό του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, σε σχέση με την τελική έναρξη λειτουργίας της ΜΕΘ Παίδων Λάρισας.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της:

«Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) διαθέτει 24 κλίνες ΜΕΘ στις οποίες υπηρετούν αντί των προβλεπόμενων 72 νοσηλευτών, μόλις 54, από τους οποίους οι 5 είναι ειδικευόμενοι, αλλά και 12 επικουρικοί, με αποτέλεσμα να κλείνουν άμεσα 6 κλίνες ΜΕΘ και να δρομολογείται το κλείσιμο άλλων 8 στο τέλος Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να είναι ασφαλείς.

Στα δε χειρουργεία, διαπιστώνεται πως λειτουργούν μόλις 8 αίθουσες από τις προβλεπόμενες 14 -και πάλι λόγω υποστελέχωσης- ενώ τονίζεται ότι στις ήδη λειτουργούσες αίθουσες, σημειώνονται ελλείψεις νοσηλευτών, αλλά και βοηθητικού προσωπικού, ειδικά στο αναισθησιολογικό τμήμα, όπως και στην αποστείρωση.

Παράλληλα και πέραν των παραπάνω, πριν από λίγες ημέρες διαπιστώθηκε πως οι αξονικοί τομογράφοι του ΠΓΝΛ τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας, λόγω παλαιότητας, με το ΓΝΛ να καλείται να καλύψει το βάρος των εξετάσεων και των δύο νοσοκομείων και μεγάλος αριθμός εξετάσεων να καταλήγει σε ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα.

Για το δε Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ) διαπιστώνονται εκτεταμένες ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού, ενώ σημειώνεται πως αρκετοί από τους εργαζόμενους επιτελούν το έργο τους με συμβάσεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η τροποποίηση του οργανισμού, με αύξηση των οργανικών θέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβληματισμό δημιουργεί και το διαπιστωμένο «χειμωνιάτικο έμφραγμα» των νοσοκομείων της Λάρισας, εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης, λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά και των ιώσεων σε πολλά παιδιά, με αποτέλεσμα στα Τμήματα Επειγόντων να καταγράφεται μεγάλη προσέλευση, κατά την περίοδο των γιορτών.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι σε μια ερώτηση με αντικείμενο τη Δημόσια Υγεία στο ν. Λάρισας και σε ένα υγειονομικό περιβάλλον επιβαρυμένο από την έξαρση του covid-19, της γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων, με έμφαση στα παιδιά, δεν μπορεί να παραλειφθεί και το “καυτό” ζήτημα, της απουσίας ΜΕΘ Παίδων στο Νομό και γενικότερα στη Θεσσαλία, η οποία όλο εξαγγέλλεται από τις διαδοχικές ηγεσίες του υπ. Υγείας, αλλά κανείς ακόμη δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, τα σαφή χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής της, παρά τις ρητές δεσμεύσεις των διαδοχικών υπουργών του κ. Μητσοτάκη», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον Άδωνη Γεωργιάδη για το «Πως απαντά στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τη σημαντική υποστελέχωση των δύο νοσοκομείων της Λάρισας (ΠΓΝΛ και ΓΝΛ), σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού και πως προτίθεται να καλύψει αυτές τις ελλείψεις, δεδομένης και της έξαρσης κορονοϊού, γρίπης, λοιμώξεων και ιώσεων;».

Παράλληλα, τον ρωτά αν «επιβεβαιώνει τα όσα έλεγε στις 10 Νοεμβρίου του 2023, σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, ο προκάτοχός τους κ. Μ. Χρυσοχοΐδης πως ‘’Σε 4 μήνες η ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα θα βρίσκεται σε λειτουργία’’, ενώ τέλος η βουλευτής Λάρισας ζητά χρονοδιάγραμμα από πλευράς του υπουργείου Υγείας, για την εγκατάσταση νέων αξονικών τομογράφων στα νοσοκομεία της πόλης».