Σε άρθρο της η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Λία Ρογγανάκη, για τα αποτελέσματα των μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις, επισημαίνει τα εξής:

«Οι πανελλήνιες τελείωσαν… οι βαθμολογίες βγήκαν…η ανακοίνωση των βάσεων έγινε… η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έλαβε τέλος.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και όλες εσάς που καταφέρατε να περάσετε το κατώφλι μιας πανεπιστημιακής σχολής. Συγχαρητήρια που τερματίσατε στον πρώτο αγώνα της ζωής σας ,γιατί ένας αγώνας ήταν οι πανελλήνιες για την επίτευξη του στόχου σας. Σίγουρα δοκιμαστήκατε, στερηθήκατε πολλά , μοχθήσατε πολύ, αλλά σήμερα μπορείτε να ατενίζετε το μέλλον σας με αισιοδοξία.

Συγχαρητήρια θερμά στους γονείς και τους καθηγητές σας που συνέδραμαν καθοριστικά στην επιτυχία αυτή.

Αν πάλι δεν είσαι στη λίστα των επιτυχόντων και για διάφορους λόγους δεν κατάφερες να εισαχθείς σε καμία σχολή ή στη σχολή της αρεσκείας σου, δε χάθηκε κι ο κόσμος. Το ξέρω πως η αποτυχία αρχικά μπορεί να πονάει, να πληγώνει, να θυμώνει, να αποθαρρύνει. Όλα αυτά όμως τα συναισθήματα πρέπει να τα επιτρέψεις να διαρκέσουν λίγο.

Το μέλλον δεν το καθορίζει ούτε μια επιτυχία αλλά ούτε και μια αποτυχία . Το καθορίζει ο τρόπος που διαχειρίζεσαι και αντιμετωπίζεις την καθεμία από αυτές.

Η «αποτυχία» είναι μια ευκαιρία για εξέλιξη που σε μαθαίνει να αντέχεις, να επιμένεις ,να δουλέψεις σκληρά και να συνεχίσεις να προσπαθείς. Κανείς δεν ωρίμασε με τον θρίαμβο. Την στιγμή που θα αποφασίσεις πως τίποτα δεν θα αφήσεις να σταθεί εμπόδιο, στα όνειρα και τους στόχους σου, θα έχεις νικήσει τον φόβο της αποτυχίας.

Όλοι κατά τη διάρκεια της ζωής μας έχουμε επιτυχίες και αποτυχίες. Η αποτυχία σε έναν «αγώνα» δεν μπορεί να κρίνει την αξία ενός ανθρώπου. Η επιμονή στον στόχο είναι αυτή που κερδίζει τους αγώνες.

Άλλωστε όπως είπε ο Νelson Madela «Μη με κρίνεις από τις επιτυχίες μου, κρίνε με από το πόσες φόρες έπεσα αλλά ξανασηκώθηκα όρθιος.»

Ευτυχισμένος στην ζωή δεν γίνεσαι εάν έχεις περάσει σε μια σχολή αλλά όταν έχεις βρει αυτό που αγαπάς να κάνεις και το κυνηγάς ξεπερνώντας τα εμπόδια.Η διέξοδος από την απογοήτευση είναι να περάσεις από την αδράνεια στη δράση. Οργανώσου και ζύγισε τα όνειρα και τους στόχους σου με ρεαλισμό και με πείσμα.

Όσο για τους γονείς που έκαναν θυσίες, για να προσφέρουν την καλύτερη μόρφωση στο παιδί τους, μπορεί να ανησυχούν για το τι θα απογίνει στο μέλλον, πρέπει όμως να καταλάβουν πως απέτυχε απλά σε μια δοκιμασία, ΟΧΙ σε όλη του την ζωή.

Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων να προσέχετε τον εαυτό σας και να προσπαθείτε με όλη σας την δύναμη να κατακτήσετε τα όνειρα σας.

Συγχαρητήρια σε όσους αγωνίστηκαν!

«Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει νά’σαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος. Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι· τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα. Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει.»

Κ.Π. Καβάφης»