Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Λαρισαίων Κοινόν αναφέρονται τα εξής:

“Η απόφαση (υπ’ αριθμόν 2377/2022) του Σ.τ.Ε -ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου- αποτελεί ισχυρό και αναμφισβήτητο πλήγμα για τον «πυρήνα» του πολιτικού δόγματος «Θεοδωρικάκου περί δήθεν ακυβερνησίας» που απαξίωσε τα εγγύτερα στον πολίτη δημοκρατικά όργανα και μετέτρεψε τους δήμους σε «ενός ανδρός αρχές». Οι νόμοι του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου (4623/2019 και 4625/2019) ήταν από τους πρώτους που πέρασε η παρούσα κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019. Ψηφίστηκαν άμεσα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, όταν είχαν ήδη εκλεγεί νέες δημοτικές αρχές με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αλλά πριν αναλάβουν οι νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές καθήκοντα.

«Μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ», αναφέρεται στην περίληψη της απόφασης του ΣτΕ. Δηλαδή το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με απλά λόγια έκρινε ότι η κυβέρνηση άλλαξε τους όρους του «εκλογικού παιχνιδιού» κατά παράβαση του Συντάγματος. Μάλιστα, το ΣτΕ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων, προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος» η «τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων».

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων, συνιστά ωμή και βίαιη νόθευση της βούλησης των εκλογέων και αλλοίωση των εκλογικών συσχετισμών της απλής αναλογικής, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν στις εν λόγω επιτροπές πλασματικές πλειοψηφίες των 3/5 οι παρατάξεις των δημάρχων.

Το οξύμωρο στον Δήμο Λαρισαίων είναι ότι ο κ.Καλογιάννης ενώ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αυτές τις αντισυνταγματικές διατάξεις και υιοθέτησε την τακτική των απευθείας αναθέσεων, πρακτική την οποία με οργή στηλίτευε στο παρελθόν, μη δεχόμενος ούτε τον στοιχειώδη έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο με «πατέντες» το αγνοεί επιδεικτικά και το παρακάμπτει π.χ περίπτωση δανείου 4 εκατομμυρίων ευρώ, εν τούτοις, δεν διστάζει να κάνει δηλώσεις καταγγέλλοντας αυτές τις διατάξεις!

Η «Λαρισαίων Κοινόν» δηλώνει ότι όλες οι αποφάσεις που ληφθούν από την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής από εδώ και πέρα, είναι άκυρες, παράνομες και αντισυνταγματικές και θα τις προσβάλλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Καλούμε τις άλλες παρατάξεις που συμμετέχουν σ’αυτές τις επιτροπές να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας την παράνομη σύνθεσή τους και την αντισυνταγματικότητα των αποφάσεων τους”.

Οδυσσέας Μπόρος Δημοτικός σύμβουλος «Λαρισαίων Κοινόν»