Δυο εικοσιτετράωρα πριν την μεγάλη και σημαντικό αθλητικό γεγονός της υποδοχής στην Λάρισα του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας. Ο αγώνας ξεκίνησε χθες από την Κρήτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 1η Μαίου. Το ερχόμενο Σάββατο 30 Απριλίου, η πόλη της Λάρισας υποδέχεται το 4ο ΕΤΑΠ και ο τερματισμός θα γίνει μπροστά από το Μνημείο του Ιπποκράτη, ενώ στον αστικό ιστό της Λάρισας οι αθλητές θα διανύσουν περίπου 30 χιλιόμετρα.

Ενόψει της υποδοχής του αγώνα στη Λάρισα, δόθηκε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο της Λάρισας από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Πινακά, τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας κ. Αγάπιο Χαρακόπουλο και τον διοικητή του τμήματος Τροχαίας Λάρισας κ. Βασίλη Βλαχογιάννη. 

Στην συνέντευξη τύπου τονίστηκε η σπουδαιότητα της διοργάνωσης και τα σημαντικά οφέλη που θα έχει η Λάρισα, ως πόλη τερματισμού, κυρίως λόγω της διεθνούς προβολής του αγώνα, ενώ τόσο ο δήμαρχος όσο και οι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ζήτησαν την συνεργασία, την κατανόηση των οδηγών για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. 

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην σπουδαία σημασία της συμμετοχής της Λάρισας στη διοργάνωση και μάλιστα ως πόλη τερματισμού, ευχαριστώντας όλους τους εκπροσώπους των φορέων και των αρχών (υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, Cycling Greece, Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΕΛΑΣ) για τη συνεργασία με στόχο την ομαλή και άρτια διεξαγωγή του αγώνα. 

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων αναφέρθηκε και στη θετική ανταπόκριση της πόλης στο κάλεσμα συμμετοχής, τονίζοντας ότι 120 συμπολίτες έχουν δηλώσει εθελοντές στον αγώνα προκαλώντας την ευχάριστη έκπληξη και αποσπώντας τα συγχαρητήρια των στελεχών της διοργάνωσης. Μαζική όπως φαίνεται είναι η κινητοποίηση αθλητικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων που θα υποδεχθούν τους αθλητές, τόσο στη διαδρομή και στον τερματισμό. Επίσης, μεγάλη συμμετοχή αναμένεται και στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από το πρωί του Σαββάτου στο πάρκο Αλκαζάρ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε  ο δήμαρχος και προς τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων που ασχολούνται με τη προετοιμασία για μια αρτια διοργάνωση. 

 Ο κ. Καλογιάννης, τόνισε ότι για  την ασφαλή διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού αγώνα απαιτείται η λήψη μέτρων από την ΕΛΑΣ τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και κάλεσε τους Λαρισαίους να ενημερωθούν για τα μέτρα που θα ισχύσουν το Σάββατο και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες και τις συστάσεις της Αστυνομίας. 

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στην προστιθέμενη αξία που έχει ο αγώνας για την περιοχή της Θεσσαλίας, αφού εκτός από τη Λάρισα, ο αγώνας περιλαμβάνει διαδρομές στην Καρδίτσα και στην περιοχή των Τρικάλων και ειδικότερα σε Καλαμπάκα, Μετέωρα. Επίσης ο κ. Πινακάς μίλησε για τη θετική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην διοργάνωση.

Τα μέτρα της ΕΛΑΣ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνέντευξη στην αναγκαιότητα της ασφαλούς  ασφαλή διεξαγωγής του σημαντικού αγώνα και για τα μέτρα που θα λάβει η ΕΛΑΣ τα οποία ήδη έχουν ανακοινωθεί. 

Οι Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας κ.  Αγάπιος Χαρακόπουλος και ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας κ. Βασίλης Βλαχογιάννης, αναφέρθηκαν αναλυτικά στα μέτρα. Ειδικότερα σύμφωνα με τον προγραμματισμό περισσότεροι από 380 αστυνομικοί θα ασχοληθούν το ερχόμενο Σάββατο με την εφαρμογή των μέτρων. 

Ειδικότερα ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι η αστυνομία έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την διεξαγωγή του αγώνα και σημείωσε ότι «εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των αγωνιζομένων αθλητών για το λόγο αυτό έχουν ανακοινωθεί οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν όλη την Π.Ε. Λάρισας. Παρακαλούμε τους φίλους οδηγούς να συμμορφωθούν με τις ρυθμίσεις. Θα υπάρχει σταδιακή άρση αυτών ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.».

Από την πλευρά του ο κ. Βλαχογιάννης, ανέλυσε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος των οδών που θα κινηθούν οι αθλητές και τόνισε σε ποια σημεία θα υπάρξει εκτροπή των αυτοκινήτων με στόχο την ομαλή κυκλοφορία, στις οδούς που θα διεξαχθεί ο αγώνας θα σταματήσει η κυκλοφορία στη μια το μεσημέρι ενώ ειδικότερα στη Γρηγορίου Λαμπράκη θα διακοπεί από τις 11 το πρωί. Επίσης ανακοίνωσε ότι «θα απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια των ρυθμίσεων η στάση και η στάθμευση, ήδη από χθες το βράδυ ενημερώνουμε τους μόνιμους κάτοικος και τους οδηγούς. Βρίσκονται επί ποδός όλοι οι αστυνομικοί με ενημέρωση των πολιτών και υπομονή πιστεύω θα πετύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά στο χρονικό πλαίσιο των μέτρων, όπως ανακοινώθηκε από τις 11 το πρωί αναμένεται να αποκλειστεί η κυκλοφορία σε κάποιους δρόμους στον αστικό ιστό, ενώ τα μέτρα και οι αποκλεισμοί κυκλοφορίας σε δρόμους θα κορυφωθούν στο διάστημα από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 4.30 με 5 το απόγευμα, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί ο τερματισμός όλων των αθλητών και η διαδικασία των απονομών. 

Η διαδρομή του αγώνα στον αστικό ιστό της Λάρισας

Ως γνωστόν, τα τελευταία 30 περίπου χιλιόμετρα του ΕΤΑΠ θα διεξαχθούν στην πόλη της Λάρισας. 

Το πελοτόν (το γκρουπ των ποδηλατών), θα φτάσει στην Λάρισα αργά το μεσημέρι, από το δρόμο Λάρισας Τυρνάβου, θα μπει στα όρια του Δήμου Λαρισαίων στην Γιάννουλη, θα συνεχίσει προς την πόλη όπου θα κάνει την πρώτη διέλευση από το σημείο τερματισμού, δηλαδή από το Μνημείο του Ιπποκράτη.

Θα φτάσει στη γέφυρα Αλκαζάρ, θα μπει στην Κενταύρων και στην πλατεία Εβραίων θα στρίψει προς την Κεντρική Πλατεία. Θα διασχίσει την Κύπρου, θα στρίψει Αμαλίας και από εκεί στην 31 η Αυγούστου. Θα φτάσει στον κυκλικό της Νέας Σμύρνης και από μέσω της οδού Σάκη Καράγιωργα θα μπει στον περιφερειακό δακτύλιο της πόλης. Στη συνέχεια θα βγει στην παλιά εθνική Λάρισας Θεσσαλονίκη και α φτάσει στην Λεωφόρο Καραμανλή, την οποία θα διασχίσει στο συνολό της περνώντας από τους κυκλικούς κόμβους και φτάνοντας στην περιοχή του ΙΑΣΩ. Το πελοτόν θα κατευθυνθεί στη Νίκαια και από εκεί θα ξαναμπεί στην Λάρισα και στη συνέχεια μέσω της περιφερειακής  Τρικάλων θα διασχίσει την Ιωαννίνων, θα ακολουθήσει τον περιφερειακό δακτύλιο και μέσω των κόμβων θα φτάσει και πάλι στο δρόμο Λάρισας Κοζάνης στον κόμβο του Αλκαζάρ για να τερματίσει λίγα μέτρα μακρύτερα στο Μνημείο του Ιπποκράτη.