Στον ιερό ναό του αγίου Γεωργίου Νίκαιας βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο επιχώριος μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος όπου χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Νυμφίου και του όρθρου της μεγάλης Τρίτης.

Παίρνοντας αφορμή από την παραβολή των δέκα παρθένων, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι. «Στα πνευματικά δεν χωράει εφησυχασμός αφού δεν ξέρουμε πότε ο διάβολος θα μας πειράξει και πότε θα μας προσβάλει. Αυτές τις μέρες ειδικά ο διάβολος κάνει τη δουλειά του αφού θέλει να μας βγάλει από το δρόμο που έχουμε χαράξει ως πορεία ζωής, ως προσανατολισμό προς τον Χριστό».

Θέλοντας να περιγράψει το πως μπορεί ο εχθρός να μας προσβάλει, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως ένα από τα χαρακτηριστικά της αμέλειας είναι ο εφησυχασμός. «Στην εποχή μας ο διάβολος πολλές φορές προσπαθεί να μας δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλα πάνε καλά έτσι ώστε να εφησυχάσουμε. Προσπαθεί επίσης να μας δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχουμε χρόνο ώστε να μην ασχοληθούμε τώρα αλλά αργότερα».

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η αναβολή είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της αμελούς ψυχής και ένα από τα χαρακτηριστικά του ηττημένου ανθρώπου από τον διάβολο. «Νομίζουμε ότι έχουμε χρόνο ζωής και πιστεύουμε ότι πάντα έτσι θα είναι η ζωή μας όπως είμαστε τώρα και ότι πάντα θα έχουμε ευκαιρίες και δεν τις εκμεταλλευόμαστε όταν τις έχουμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στην πανδημία που μας στέρησε αρκετά πράγματα από τη ζωή μας για δύο ολόκληρα χρόνια, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε πως ο Χριστός μας λέει όσο έχετε την ευκαιρία αρπάξτε την και αδράξτε την. «Για αυτό όταν χτυπάει η καμπάνα και δεν έχουμε υποχρέωση δεσμευτική να πηγαίνουμε στην εκκλησία. Γιατί όταν αυτή μας προσκαλεί εμείς προτιμούμε να αναβάλλουμε και να ασχοληθούμε με την τηλεόραση, με το διαδίκτυο, με την καφετέρια και με τους φίλους;», αναρωτήθηκε ο ιεράρχης προσθέτοντας συγχρόνως πως καλά είναι όλα αυτά αλλά τα βρίσκουμε και άλλες ώρες. «Το όπλο της αναβολής που χρησιμοποιεί ο διάβολος εναντίον μας, είναι εξίσου αποτελεσματικό και εναντίον του», σημείωσε.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης ξεκαθάρισε ωστόσο πως ο πνευματικός αγώνας αφορά την ψυχή μας μόνο. «Δεν μπορώ εγώ αυτά που θα οικοδομήσω στην ψυχή μου να τα χαρίσω ή να τα μεταθέσω στον άλλον. Ο καθένας έχει τον προσωπικό του αγώνα και την προσωπική του ευθύνη για την ψυχή του. Ο καθένας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, να παλέψει και να σταθεί έτσι ώστε να φανεί αντάξιος του Κυρίου. Ο Χριστός έρχεται και μας λέει ότι η πνευματική ζωή μπορεί να καταρτίζεται μέσα σε ένα σύνολο που λέγεται εκκλησία, μέσα στο ναό και μέσα στη χάρη των μυστηρίων αλλά πρέπει να εργαστούμε στην ψυχή μας για να αποδείξουμε στον Χριστό ότι τον θέλουμε, για να έρθει να κατοικήσει μέσα μας».

Όπως τόνισε μάλιστα αυτό που οικοδομώ μέσα μου μπορεί να μην μπορώ να το μεταφέρω μπορώ όμως να προσευχηθώ για τον άλλον. «Γνωρίζουμε ότι οι άγιοι έχουν παρρησία στο Θεό και πρεσβεύουν για εμάς αλλά δεν μας δίνουν όμως από τη χάρη τους ή από την αγιότητά τους. Η χάρη και η αγιότητα είναι του Θεού και την διανέμει εκεί που βλέπει προσπάθεια και φιλότιμο. Εκεί που βλέπει άνθρωπο όχι αμελή αλλά αγωνιζόμενο να κερδίσει τη βασιλεία των ουρανών», κατέληξε ο κ. ιερώνυμος.

Να σημειωθεί ότι η ακολουθία μεταδόθηκε ζωντανά από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση.

Aναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)