Τα προβλήματα των μικρών επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων μετέφεραν στον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τα Διοικητικά Συμβούλια του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Λάρισας κατά τη συνάντηση που είχαν στη Λάρισα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Μαρία Γαβαλά, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος, ο Άγης Τριγάζης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας, ο Παναγιώτης Σπήλιος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας και ο Χρήστος Μπίκας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.

«Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να ακούσουμε τα προβλήματα που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι της πόλης», σημείωσε ο Άγης Τριγάζης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ανοίγοντας τη συζήτηση.

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικροί επαγγελματίες μετέφερε ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, τονίζοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που έχουν οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια και η λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές έχουν γίνει ένα «παγόβουνο» ενώ οι τράπεζες σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον μικρό επαγγελματία.

Στην υπερχέωση των επιχειρήσεων στάθηκε και ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τονίζοντας πως οι επαγγελματίες «δεν αντέχουν άλλο». Υπενθύμισε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από τις οποίες οι επαγγελματίες δεν είχαν την ευκαιρία να ανακάμψουν και σχολίασε πως αναπόφευκτα το χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού συμπιέζει αναπόφευκτα και το δικό τους εισόδημα.

Οι επαγγελματίες προσέφεραν στον Δημήτρη Κουτσούμπα έκδοση του Εμπορικού Συλλόγου αφιερωμένη στην ιστορία του.

Το γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες συγκαταλέγονται στα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται βάναυσα, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Όπως όλος ο ελληνικός λαός, έτσι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι έμποροι, δεν μπορέσατε να πάρετε ανάσα», σημείωσε.

Υπενθύμισε τα μέτρα που επιβλήθηκαν, τα χρέη που συσσωρεύθηκαν, τον περιορισμό του τζίρου και τα λουκέτα κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το ξέσπασμα της πανδημίας που φρέναρε ακόμα και τη μικρή ανάκαμψη, αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη μεγάλη έξαρση της ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση.

«Το ένα τροφοδοτεί το άλλο, αυξάνουν τα έξοδα, αυξάνουν οι τιμές των εμπορευμάτων, υπάρχουν ανατιμήσεις, ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Άρα σημαίνει ότι "Εργατιά χωρίς λεφτά, αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά". Αυτό που έλεγε και το παλιό σύνθημα», σχολίασε.

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο του 2016, επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις της Λάρισας έλαβαν μόλις το 1% και η μερίδα του λέοντος μοιράστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται αποκλειστικά στους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Η συζήτηση που γίνεται στη Βουλή και ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης, και στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι για παράδειγμα που θα μοιραστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που θα μοιραστούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε ποιους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους θα πάνε», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, ο μικρός επαγγελματίας παλεύει να τα βγάλει πέρα και να επιβιώσει. «Και βέβαια έρχεται η θηλιά των τραπεζών, έρχονται όλα τα μέτρα που δε συμβάλουν να αναζωογονηθεί η μικρή επιχείρηση, να ανασάνει ο μικρός αυτοαπασχολούμενος, κι έχουμε όλον αυτό τον φαύλο κύκλο», σημείωσε.

Στο φόντο αυτό, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Κόμματος με Ερωτήσεις, Αναφορές και Προτάσεις Νόμου στη Βουλή για την επαναφορά του αφορολόγητου, για τη διαγραφή ή τουλάχιστον δραστική μείωση χρεών και τόκων, κατάργηση φόρων αλλά και με πρωτοβουλίες διεκδίκησης για μείωση δημοτικών τελών, για την προστασία από τους πλειστηριασμούς.

«Προσπαθούμε να τους πιέζουμε όσο γίνεται με τις δυνάμεις που έχουμε, που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός», τόνισε και πρόσθεσε πως «η δύναμη και η επίδραση του ΚΚΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από το εκλογικό του ποσοστό γιατί οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και αφορούν την ανακούφιση των εργαζομένων».

Ωστόσο, επισήμανε πως όσα αποτελέσματα κι αν φέρει αυτή η πίεση, δεν μπορεί να λύσει οριστικά τα προβλήματα. «Το μεγάλο κεφάλαιο είναι αδηφάγο, ότι θέλει να τελειώσει με τη μικρή, τη μικρομεσαία επιχείρηση εδώ στην Ελλάδα, με την αυτοαπασχόληση, είναι δεδομένο. Είναι οδηγία και της ΕΕ, είναι οδηγία γενικότερα αυτού του συστήματος που ζούμε», ξεκαθάρισε.

«Είναι κοινή η πάλη όλου του εργαζόμενου λαού και των επαγγελματιών, και των αγροτών, και των εργατών, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, και θα πρέπει να συντονιστεί γιατί γίνεται πιο αποτελεσματική», τόνισε.

«Χρειάζεται συνολικός αγώνας και για να έχουμε κατακτήσεις σήμερα αλλά και για να ανοίξουμε έναν δρόμο ώστε να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Γιατί μπορεί να πετυχαίνουμε κάτι, μια ανάσα από τη Βουλή, από την πίεση που ασκούμε, από τους αγώνες, αλλά αυτοί έχουν στο μυαλό τους πως θα το ξαναπάρουν πίσω», πρόσθεσε.

902.gr