Συνάντηση με γυναίκες προσφυγές από το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία, την Συρία και χώρες της Αφρικής, θύματα ρατσισμού και έμφυλης βίας, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, υπό την παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη και των γυναικών Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ν. Γιαννακοπούλου, Τ. Αντωνίου και Χ. Κεφαλίδου.  

Οι 17 γυναίκες πρόσφυγες, καλεσμένες του Προέδρου και της Γραμματέα της ΚΟ, διώχθηκαν έπεσαν θύματα ρατσισμού και έμφυλης βίας, που με την συνδρομή του κοινωνικού δικτύου «Μέλισσα», επαναπροσδιορίζουν την ζωή τους στην χώρα μας.

«Στο τραπέζι αυτό μας ένωσε ο πόλεμος, μια ελληνική πόλη, η Μαριούπολη, ισοπεδώνεται» περιέγραψαν τη φρίκη της πολεμικής σύρραξης γυναίκες από την Ουκρανία που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, συμπληρώνοντας ότι «η μέρα αυτή προσφέρεται περισσότερο από κάθε άλλη για να ακουστεί ηχηρά το μήνυμα κατά του πολέμου».

Έξι Αφγανές βουλευτές και τρεις δημοσιογράφοι αφηγήθηκαν πως δραπέτευσαν από το καθεστώς των Ταλιμπάν, συγκλονίζοντας, αναφερόμενες στην ώρα του αποχωρισμού από τα μικρά παιδιά τους.

«Ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει χρώμα» τους ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κατ’ ιδίαν συζήτησή τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα εκπαίδευσης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και κάλυψης της ανάγκης διαμονής των προσφύγων.

Μάλιστα, υπενθύμισε την πρότασή του στο πλαίσιο της συνόδου των ευρωπαίων σοσιαλιστών να υπάρξει κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ουκρανών προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός της ανάγκης κάθε ανθρώπου να ευημερήσει, να δημιουργήσει, να ζήσει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας. Δυστυχώς αυτή η συνάντηση γίνεται σε μια στιγμή όπου η ανθρωπότητα συγκλονισμένη, σοκαρισμένη, παρακολουθεί τα τραγικά γεγονότα της βάρβαρης εισβολής του κ. Πούτιν στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Από την πλευρά της, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, σημείωσε ότι «το μήνυμα σήμερα είναι δυνατό και εκπέμπεται από εσάς που βιώσατε πόλεμο, πολιτική δίωξη, ακρωτηριασμό και ρατσισμό. Οι σοσιαλδημοκράτες παλεύουμε για μια Ευρώπη και ένα κόσμο που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι μεγάλη τιμή , αλλά και μεγάλη εμπειρία η παρουσία του δικτύου σας στο Κοινοβούλιο και χαίρομαι πολύ που δεχθήκατε την πρόσκλησή μας. Δεν υπάρχει τίποτε πιο αληθινό και δυνατό από το βίωμα . Εσείς έχετε το βίωμα, εσείς ξέρετε. Ο ρατσισμός, η έμφυλη βία, οι φυλετικές διακρίσεις, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι σε έξαρση κατά την περίοδο του πολέμου.

Σ’αυτό το τραπέζι πράγματι μας ενώνει ο ίδιος πόνος για τον Ανθρωπο, που είναι τόσο διαφορετικός, αλλά και τόσο ίδιος . Η στέρηση της φωνής και της άποψης, ο εγκλεισμός μέσα σε σπίτια-φυλακές, τα ολοκαυτώματα, οι γενοκτονίες , ενώνουν τις φωνές μας και τις κάνουν κραυγές κατά του ρατσιμού, της μισαλλοδοξίας, του πολέμου και της βίας.

Ο Πρόεδρός μας,  ζήτησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα από την Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να πρωτοστατήσουμε ώστε να υπάρξει μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ουκρανία προς τα Ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Με πράξεις και όχι με ρηματικές καταδίκες και επιτήδεια ουδετερότητα. Είμαστε εδώ και δίνουμε τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα , που είναι αγώνας χρέους του κάθε Ανθρώπου» 

Στο τέλος της συνάντησης, η Γραμματέας της ΚΟ Ε. Λιακούλη, χάρισε ένα αναμνηστικό δώρο, με υψηλό συμβολισμό : ένα αγαλματίδιο – «Καρυάτιδα» , τονίζοντας ότι είναι κι αυτή μια «ξενιτεμένη», καθώς συμβολίζει την  6η Καρυάτιδα που λείπει από το Μουσείο της Ακρόπολης και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, καλώντας όλες τις γυναίκες που βρέθηκαν στη συγκέντρωση, να  σταθούν αλληλέγγυες στον αγώνα που δίνει η Ελλάδα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα .