Στην επί της αρχής συζήτηση στη Βουλή του Πολυνομοσχεδίου, που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών με πάσης φύσεως διατάξεις 13 (!)  Υπουργείων, τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν.Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Στις αναλυτικές επισημάνσεις της, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Πρόκειται δυστυχώς ,ξανά, για ένα “Πολυνομοσχέδιο”, ένα “Νομοσχέδιο-σκούπα”, όπως τείνει να καθιερωθεί αυτή η χείριστη πρακτική. Έχουμε αυτοτελείς αρμοδιότητες, αλλά και συναρμοδιότητες, σχεδόν ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου!

Κοινοβουλευτικά, τίθεται μείζον θέμα, πώς η συγκεκριμένη  Επιτροπή επεξεργάζεται σήμερα μόνη της άρθρα άλλων 13 Υπουργείων, αποκλείοντας τους συναδέλφους των αρμόδιων Επιτροπών να ασκήσουν τα καθήκοντά τους επί της επεξεργασίας τους.  

Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, καταπατάτε κάθε έννοια “καλής νομοθέτησης”. Αναρτήσατε σε δημόσια διαβούλευση 51 άρθρα και τελικά καταθέσατε 89. Περίπου για το 43%των διατάξεων δεν δόθηκε στους συμπολίτες μας η δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη και τις προτάσεις τους. Αυτή η υποτιμητική αντιμετώπιση των πολιτών από τη μια και των Βουλευτών από την άλλη, με τις νομοθετήσεις “express”, δεν τιμά τη Δημοκρατία μας.

Σε αυτόν τον “αχταρμά” ασύνδετων ρυθμίσεων, μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν όσα δεν περιέχει, οι ηχηρές απουσίες διατάξεων που έχουν επισήμως προαναγγελθεί. Όπως τα τρία άρθρα για το μπόνους παραγωγικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, που διαρρεύσατε, σπέρνοντας τη διχόνοια ανάμεσα στους εργαζομένους, αλλά αίφνης τα εξαφανίσατε, καθώς και η παράταση των “συμβασιούχων covid” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που λήγει τέλη Μαρτίου. Σας καλώ να τα ξεκαθαρίσετε.

Επιβεβαιώνετε ξανά την κριτική που επανειλημμένως σας έχουμε ασκήσει. Για μείζονα θέματα ύψιστης σημασίας, κινείστε χωρίς σχέδιο, χωρίς συνοχή, χωρίς στόχο .

Στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η κοινωνία, αφήνετε την αγωνία των εργαζομένων “στο κόκκινο”, όπως για την έκδοση της ΚΥΑ για το νέο καθεστώς στα Βαρέα και Ανθυγιεινά,  που παραμένει απειλητικά στον ορίζοντα, παρά τις τροποποιήσεις σας. Σύσσωμη η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής καταθέσαμε πρόσφατα Ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα.  

Ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση στενάζει οικονομικά, λειτουργικά, θεσμικά, βαλτωμένη σε χρόνια άλυτα προβλήματα, εσείς αρκείστε σε επαναλήψεις μικροδιευθετήσεων, χωρίς να αγγίζετε τα σημαντικά. Που είναι η μεταρρύθμιση των αρμοδιοτήτων που δεσμευθήκατε;

Είναι αδιανόητο ότι ξεχνάτε μέχρι και τις προθεσμίες που εσείς έχετε νομοθετήσει! Για τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων, έπρεπε πρώτα εγώ να σας καταθέσω Επίκαιρη Ερώτηση για να σας θυμίσω ότι η παράταση έχει λήξει από την 28η/2 και έκτοτε βρίσκονται «στον αέρα».  

Πέμπτη μεσημέρι σας την θύμισα και το βράδυ της Παρασκευής τρέξατε να καταθέσατε την παράταση, με αναδρομικότητα!

Πολλές διατάξεις γεννούν προβληματισμό. Ενδεικτικά, η ψήφος “στα τυφλά” για την αναδρομική νομιμοποίηση συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής των Περιφερειών, που φέρνετε χωρίς διευκρινίσεις. Άλλο παράδειγμα, η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το καλοκαίρι, μετά τις φωτιές στην Εύβοια, φέρατε άρον-άρον ΠΝΠ, είναι δυνατόν να έχετε ακόμα εκκρεμότητες;

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε πρακτικές, αντιλήψεις και μεθόδους που καταστρατηγούν τον χαρακτήρα του Υπουργείου Εσωτερικών, του -πάλαι ποτέ- πρώτου τη τάξει Υπουργείου.  

Ο λαός μας ακούει, κρίνει, συγκρίνει, ξεχωρίζει τις αληθινές μεταρρυθμίσεις και γι’αυτό ακριβώς  εμπιστεύεται τις καθαρές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.»