Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για το Νομοσχέδιο που αφορά την οπαδική βία.

Στην αναλυτική κοινοβουλευτική της παρέμβαση, η Ε. Λιακούλη, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Συζητούμε σήμερα υπό τη βαριά σκιά της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, η ζωή του οποίου σε μια στιγμή αφαιρέθηκε τόσο άδικα και βίαια. 

Υπήρξε το πιο πρόσφατο θύμα σε έναν κύκλο αίματος και θανάτου που κρατά πολλά χρόνια, με διαδοχικές τραγικές απώλειες. Σε μια λίστα νεκρών όπου έχουμε όλοι χρέος να θέσουμε τελεία, ομονοώντας πέρα και πάνω από κόμματα και διαχωρισμούς.

Γι’ αυτό εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ψηφίζουμε επί της Αρχής “ναι”. Αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα δεν στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα και δεν αναδεικνύουμε προτάσεις μας.

Η Κυβέρνηση, επιχειρεί να στήσει ένα επικοινωνιακό άλλοθι για να συγκαλύψει ακόμα μία επιτελική της αποτυχία. Ξεχνώντας - ή μάλλον ευχόμενη οι πολίτες να ξεχάσουν – πως η ίδια είχε φέρει πάλι Νομοσχέδιο για το ίδιο ακριβώς θέμα.

Οχτώ μήνες πέρασαν από όταν το ν.4809/2021, με τον οποίο η Κυβέρνηση εισήγαγε μεταβολές για τις λέσχες φιλάθλων και αυστηροποίησε τις ποινές.

Δήλωνε τότε ο κ. Αυγενάκης: «(...) Πρέπει, όμως, να αναγνωριστεί ότι μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια διακυβέρνησης και κάτω από δύσκολες συνθήκες έχουμε κάνει άλματα προόδου στο συγκεκριμένο θέμα. (...)».

Τώρα τι έγινε; Μήπως τελικά ήταν «άλματα» κάτω από τον πήχη;

Για την Παράταξή μας, η οπαδική παραβατικότητα και βία, εντός και εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα και επιφανειακά. 

- Προϋποθέτει ολοκληρωμένο πολύπλευρο Σχέδιο, δράσεις, προγράμματα.

- Χρειάζεται ευρύτερες κοινωνικές συνέργειες, Κράτους – Τοπικής Αυτοδιοίκησης – κοινωνίας των πολιτών – εκπαιδευτικού συστήματος – νέας γενιάς - όλων μας.

- Το περιεχόμενο του αθλητικού ιδεώδους, του «ευ αγωνίζεσθαι», της ευγενούς άμιλλας, είναι αξίες που αξίζει να επαναφέρουμε στο προσκήνιο, να τις απαλλάξουμε από την άκρατη εμπορευματοποίηση, τον αθέμιτο εγωκεντρισμό και ακραίες αντιδημοκρατικές αλλοιώσεις. ανανοηματοδώντας τη σημασία τους στο σύγχρονο πλαίσιο. 

Επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας:

- Προτείνουμε ως αναγκαία πρωτοβουλία την υιοθέτηση ενός Κώδικα Δεοντολογίας όλων των εμπλεκομένων μερών στη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων. Ομάδες, ιδιοκτήτες, σύνδεσμοι, αρμόδιες Αρχές, όλοι χρειάζεται να συνταχθούν σε ένα αθλητικό κοινωνικό συμβόλαιο συνευθύνης. 

- Εισηγούμαστε συντεταγμένες δράσεις Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εμπέδωση των διαχρονικών αξιών του αθλητισμού στη νέα γενιά.

- Προτάσσουμε τη καθοριστική σημασία των συστηματικών ελέγχων για την αποτελεσματική εφαρμογή όσων εδώ ψηφίζουμε.

- Τονίζουμε ότι λύση δεν αποτελεί οι Λέσχες να κλείσουν, αλλά αντιθέτως να λειτουργούν υπό ένα καθεστώς ελέγχου, απόλυτης νομιμότητας και διαφάνειας.

- Εισηγούμαστετη δημιουργία ενός Ταμείου μόνιμης χρηματοδότησης καινοτόμων ερευνών, τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και εκπαίδευσης για τη βία και τον αθλητισμό

- Επισημαίνουμε ότι στο σχεδιασμό πρέπει να λαμβάνετε υπόψη η ειδική παράμετρος της ανηλικότητας.

- Εφιστούμε την προσοχή στο ότι η οπαδική βία δεν αποτελεί παρά μία από τις πολλές εκφάνσεις της βίας και της εγκληματικότητας

Κεντρική πυξίδα του νομοθέτη θα έπρεπε να είναι το προλαμβάνειν και όχι το θεραπεύειν.  

Προσωπικά, μάνα δύο γιών περίπου στην ηλικία του Άλκη, αισθάνομαι την ανάγκη και από αυτό το βήμα να απολογηθώ, γιατί το έργο του Κοινοβουλίου διαχρονικά δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει το θάνατό του. Και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο στοίχημα όλων, να αποτρέψουμε επόμενα θύματα.»