Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας εξαιτίας της υγειονομικής, της κλιματικής, της οικονομικής και της ενεργειακής κρίσης, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. 

Συγκεκριμένα, στην επίκαιρη ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής : 

«Η καλλιέργεια του αμύγδαλου ανέκαθεν υπήρξε σημαντική για την περιοχή της Λάρισας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι αμυγδαλοπαραγωγοί της βρίσκονται  σε οριακή κατάσταση. Ιδιαίτερα, από το 2020, δέχονται συνεχείς ασύμμετρες επιθέσεις από την πανδημία, την κλιματική κρίση, την ακρίβεια και, πρόσφατα, την ενεργειακή κρίση. Είναι, πλέον, ορατός ο κίνδυνος αφανισμού τους!

Συγκεκριμένα, πρωταρχικό μέλημα των αμυγδαλοπαραγωγών είναι η πλήρης αποζημίωσή τους για τις ζημιές που υπέστησαν το 2019, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Το 2021, λόγω του σφοδρού παγετού, η παραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα οι πληγέντες αμυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας να αδυνατούν, πλέον, να επιβιώσουν.  Τόσο η άμεση καταγραφή των ζημιών όσο και η δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των καλλιεργητών είναι μέτρα αυτονόητα που, ωστόσο, ακόμα και σήμερα δεν ικανοποιούνται! Επανειλημμένα, έχω πραγματοποιήσει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και απαιτούν συγκεκριμένο οργανόγραμμα, στοχευμένη δραστηριότητα και σαφές χρονοδιάγραμμα στις αποζημιώσεις

Σημειωτέον, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σφυροκοπούν την περιοχή τα τελευταία χρόνια, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή αμυγδάλου, η οποία, ουσιαστικά, έχει καταστεί ασύμφορη.

Παράλληλα, το αρδευτικό πρόβλημα που ταλαζίνει την περιοχή χρονίζει, αφού τα σχετικά αρδευτικά έργα που έχουν σχεδιαστεί παραμένουν ανολοκλήρωτα. Σε αυτό το ζοφερό κλίμα, ήρθε να προστεθεί και το σαρωτικό κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα προϊόντα, το οποίο έχει πλήξει βαθύτατα και τους ίδιους.

Είναι σαφές ότι αγροτικός κόσμος υποφέρει πολλαπλώς, ειδικά τα τελευταία τρία έτη, από την πανδημία, την πρωτόγνωρη κλιματική κρίση και την άνευ προηγουμένου ακρίβεια που σαρώνει τους πολίτες, και τίθεται, πλέον, θέμα επιβίωσης των παραγωγών

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό  να μας απαντήσει , σε ζωντανή συζήτηση στην Ολομέλεια, εάν προτίθεται και πότε, να προχωρήσει στην καταβολή της πλήρους αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών της Λάρισας για τις ζημιές που υπέστησαν το 2019, οι οποίες ακόμα και σήμερα παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς και για αυτές που προκλήθηκαν τα τελευταία 2 έτη καθώς και εάν σκοπεύει τροποποιήσει, επιτέλους, τον αναχρονιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει και θα συνεχίσει να δημιουργεί η κλιματική κρίση».