Την ανησυχία τους εκφράζουν οι πλημμυροπαθείς της Φαλάνης, οι οποίοι σε συνέλευση που πραγματοποίησαν έκαναν λόγο για “σοβαρή καθυστέρηση και γραφειοκρατία που παρατηρείται στην καταβολή των αποζημιώσεων που έχουν προβλεφθεί” και αποφάσισαν να υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά, με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών και την επιβολή ευθυνών στους αρμόδιους φορείς.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

“Την Κυριακή 25η Φεβρουαρίου 2024, συγκλήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής μας μια συνέλευση των πληγέντων της Φαλάνης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαλάνης. Από τη συζήτηση προέκυψε η διαπίστωση της σοβαρής καθυστέρησης και της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες στην απόκτηση ακόμη και των πενιχρών αποζημιώσεων που έχουν προβλεφθεί.

Υπολογίζεται ότι από τις 270 κατοικίες που πλημμύρισαν, οι 150 βρίσκονται στα ημιυπόγεια και τους βοηθητικούς χώρους, όπου οι ζημιές κυμαίνονται από 10 έως και 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης δεν προβλέπει καμία αποζημίωση. Ως προς τις υπόλοιπες περίπου 120 κατοικίες, στις οποίες το νερό έφτασε μέχρι τα ταβάνια, οι αποζημιώσεις έφτασαν έως και 6,600 ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει ούτε το 10% των ζημιών.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τις περίπου τριάντα οικογένειες των κατοικιών που κατέρρευσαν ή κρίθηκαν κατεδαφιστέες, καθώς η διαδικασία απαιτεί σημαντικό οικονομικό ποσό που υπερβαίνει τις δυνατότητές τους, καθώς απαιτείται άμεση επέμβαση για την απομάκρυνση των ερειπίων, την τακτοποίηση των αδειών τους και την εκτέλεση εργασιών από μηχανικούς και πολεοδόμους.

Η επιτροπή ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνέλευση για τη δράση της όλο αυτό το διάστημα, και ιδιαίτερα την επίσκεψη στο νέο δήμαρχο Λάρισας μαζί με άλλους φορείς του χωριού που έθεσαν τα παρακάτω ζητήματα:

-Πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας του γυμνασίου – λυκείου, (γυμναστήριο, καθαρισμός από τις λάσπες στον περιβάλλοντα χώρο, αποκατάσταση πεζοδρομίων, φωτισμός).

-Οι Αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί, δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα, κανένα έργο αποκατάστασης. με αποτέλεσμα οι τέσσερις αθλητικοί σύλλογοι,( ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, δρομείς), που έχουν πάνω από τριακόσιους αθλητές, καθώς και οι μαθητές των σχολείων, να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

-Οδοποιία. Είναι τραγική η κατάσταση τόσο μέσα στον οικισμό της Φαλάνης και του Δασοχωρίου, όσο και στους αγροτικούς δρόμους. Είναι ευτύχημα που δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο σοβαρό ατύχημα. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση τους.

-Περίπου δεκαπέντε σπίτια έχουν κατεδαφιστεί. Και αρκετά ακόμα είναι για κατεδάφιση. Ο δήμος σε συνεννόηση με τους ιδιόκτητες να αναλάβει τον καθαρισμό των οικοπέδων χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση. Επί πλέον -από πληροφορίες από τους παθόντες αυτής της κατηγορίας, που απευθύνθηκαν σε ιδιώτες μηχανικούς, μόνο το κόστος για την τακτοποίηση των δικαιολογητικών ξεπερνά τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ.

-Σε Κτηνοτροφικές μονάδες, αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, να δοθεί από τις υπηρεσίες του δήμου κάθε δυνατή βοήθεια η διευκόλυνση όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία τους.

-Σε όλους τους πληγέντες να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και το νερό τουλάχιστον για δυο χρόνια. Καθώς και τη δωρεάν σύνδεση με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο αφού οι περισσότεροι βόθροι των πλημμυροπαθών έχουν υποστεί ζημιές.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, υπογραμμίστηκε η επιτακτική ανάγκη για δίκαιη και διαφανή διανομή της προσφερόμενης βοήθειας από την ευρύτερη κοινότητα και την εκκλησία προς τους πληγέντες.

Εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ως άνω διανομή παραμένει ανεπαρκής και αδικαιολόγητα αόριστη, καθώς απουσιάζει η απαραίτητη σειρά ή καταγραφή των επηρεαζόμενων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθή και αντικειμενική ανάθεση βοήθειας, βάσει των πραγματικών τους αναγκών.

Ομιλητές προσέθεσαν ότι η παρεχόμενη βοήθεια πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στους πλημμυροπαθείς, ενώ παράλληλα κάλεσαν τους αρμόδιους φορείς να εκπληρώσουν το καθήκον τους με ακρίβεια και ευθύνη. Τέλος, αποφασίστηκε η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών και την επιβολή ευθυνών στους αρμόδιους φορείς”.