Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 12 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων η επίσημη υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας των αδελφοποιημένων δήμων Λαρισαίων και Κω, από τους δημάρχους Απόστολο Καλογιάννη και Θεοδόση Νικηταρά. 

Η σημερινή τελετή εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης – η Αέναη επιστροφή», που πραγματοποιούν φορείς της πόλης. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ ακολούθησε η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τμήμα Ιατρικής και του Δήμου Κω με επίκεντρο το Νοσοκομείο του νησιού.

Την τελετή πέραν των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων της Λάρισας, παρακολούθησαν επίσης οι εξής:
Καθηγητής Ιατρικής Στέφανος Γερουλάνος, πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω Δρ. Αντώνης Πολυδώρου, γενικός γραμματέας Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτο Ιατρών, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ. 

Στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας Αδελφοποιημένων Δήμων Λαρισαίων και Κω αναφέρονται τα εξής: 

"Οι πόλεις της Λάρισας και της Κω συνδέονται με ένα ισχυρό διαχρονικό δεσμό που είναι η ζωή και το έργο του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής. Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω, το 460 π.Χ. όπου σπούδασε και άσκησε την Ιατρική στο φημισμένο Ασκληπιείο της, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα έζησε και άσκησε την Ιατρική στη Λάρισα όπου και πέθανε το 377 π.Χ.
Οι δύο πόλεις εδώ και χρόνια αναπτύσσουν πολύπλευρη δραστηριότητα για την διάδοση της Ιπποκρατικής ιδέας.
Στο χρόνο που παρήλθε, ωρίμασε η ιδέα της αδελφοποίησης, με σκοπό την στενότερη συνεργασία των δύο πόλεων και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στον κοινό στόχο, την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας σε όλον τον κόσμο . Η αδελφοποίηση εγκρίθηκε με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο Δήμων.
Ο κοινός αυτός στόχος υπηρετείται αποτελεσματικά, όταν διαχέεται στις τοπικές μας κοινωνίες και όταν αναπτύσσονται δεσμοί και συνέργειες μεταξύ των κοινωνικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, παραγωγικών φορέων και των δομών των δύο Δήμων. Στο πεδίο των επιδιώξεων μπορεί να είναι η διεθνής εμβέλεια των πρωτοβουλιών και η διεύρυνση των επαφών σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα στο χώρο της Ιατρικής.
Η συνεργασία αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και ανταλλαγών στους τομείς του πολιτισμού και των παραδόσεων, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, του τουρισμού, της τοπικής παραγωγής, με αμοιβαία οφέλη για την τοπική οικονομία .
Στο πλαίσιο αυτό οι δύο Δήμοι, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, με τη συνεργασία των Περιφερειών Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των Ιατρικών Συλλόγων Κω και Λάρισας «Ο Ιπποκράτης»,του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», φορέων των πόλεων, των τοπικών κοινωνιών και διακεκριμένων επιστημόνων.

Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2022 στην πόλη της Λάρισας, συνυπογράφουμε το παρόν πρωτόκολλο συνεργασίας".

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε τα εξής:  

"Σας καλωσορίζουμε όλους στο Δημαρχείο και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας.
Καλωσορίζουμε με χαρά την αποστολή του Δήμου της Κω, στην πόλη μας και στη σημερινή τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας μετά την απόφαση των Δημοτικών μας Συμβουλίων για αδελφοποίηση.
Μας ενώνει ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, ο θεμελιωτής της σύγχρονης Ιατρικής οποίος γεννήθηκε στην Κω, έζησε για αρκετά χρόνια και άσκησε την Ιατρική στη Λάρισα, πέθανε και ετάφη στην περιοχή μας.
Αξιότιμε κε. Δήμαρχε
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Η πόλη της Λάρισας, τα τελευταία επτά χρόνια, ενώνει τις δυνάμεις για αναδείξει όσο μπορεί τη σχέση της με τον Ιπποκράτη. Απότοκο αυτής της σημαντικής προσπάθειας είναι και η αδελφοποίηση με το νησί σας και το Δήμο σας. Οι φορείς της πόλης, ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου που έχει διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, ο Ιατρικός Σύλλογος της Λάρισας και ο Σύλλογος «ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» συνεργάζονται μεθοδικά και αποτελεσματικά σ΄ αυτή την κατεύθυνση.
Στην εξέλιξη και στην πορεία αυτής της προσπάθειας συναντήσαμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα της Κω και το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και άλλους φορείς και φίλους που συγκινούνται από την Ιπποκρατική ιδέα.
Συγκινούνται από το πλαίσιο που έθεσε πριν αρκετούς αιώνες ο Ιπποκράτης για την ορθολογική ιατρική, της ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες στην άσκηση της ιατρικής.
Σήμερα κύριε Δήμαρχε στην εκδήλωση της υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των δήμων μας, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως με τον ίδιο τρόπο και την ίδια διάθεση θα εργαστούμε από κοινού για να προβάλλουμε σε Ελλάδα και εξωτερικό την ιπποκρατική ιδέα. Θα εργαστούμε με στόχο το αμοιβαίο όφελος για τους Δήμους μας και τους πολίτες.
Πιστεύω ότι ανοίγει μια νέα προοπτική συνεργασίας μεταξύ της Κω, στα ακριτικά Δωδεκάνησα, με την Λάρισα, στο κέντρο της ηπειρωτικής χώρας, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου".