Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε συνεργασία με το εργαστήρι παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής Μελωδία, πραγματοποίησε πολυήμερες δράσεις για μαθητές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι ήρθαν στο Μουσείο και έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα την παραδοσιακή μουσική και τα όργανα του τόπου μας.

Σκοπός των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δράσεων ήταν να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα μέσα από την επίσκεψη και την γνωριμία με τα υλικά τεκμήρια των συλλογών του Μουσείου, να γνωρίσουν και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά στην οποία ανήκει και η μουσική.

Τα παιδιά κατανόησαν πως όλες οι εκφάνσεις του παραδοσιακού βίου είναι συνυφασμένες με την μουσική, τον χορό και το τραγούδι. Άλλωστε, η μουσική παλαιότερα ήταν στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Στις δουλειές, στην ύπαιθρο, στις αυλές των σπιτιών, στις χαρές μα και στις λύπες οι άνθρωποι είχαν το τραγούδι ως βασικό μέσo έκφρασης και επικοινωνίας.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι μικροί φίλοι του Μουσείου έβλεπαν, άγγιζαν και μάθαιναν τα παραδοσιακά όργανα του τόπου μας αλλά και όλης της Ελλάδας. Η παρουσίαση γινόταν από τους υπεύθυνους καθηγητές του εργαστηρίου παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής Μελωδία κκ. Κώστα Κωστούλη (κλαρίνο), Θάνο Ρούμπο (βιολί), Χρήστο Καλαμπούκα (λαούτο, ταμπουρά, μαντολίνο), Δημήτρη Γκόγκουρα (μπουζούκι, κιθάρα), Γιάννη Μακρυγιάννη (κρουστά), Ανδρόνικο Καράκη (κρουστά) και Βαγγέλη Τσιαπλέ (μπουζούκι, ούτι). Παρουσιάζονταν τραγούδια ορχηστρικά και άλλα...γνωστά σε όλους τους μαθητές κι όλοι γίνονταν μια μεγάλη παρέα που κατέληγε σε χορό.

Υπεύθυνοι της δράσης ήταν η κα. Φανή Καλοκαιρινού, Διευθύντρια του Μουσείου και ο κ. Κώστας Κωστούλης, μουσικός με ειδίκευση στο κλαρίνο.

Τα σχολεία που έλαβαν μέρος ήταν:
Νηπιαγωγείο ΝΤΙ-ΝΤΙΤ
Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα
Δημοτικό Σχολείο Καραβάνα
19ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας Ελασσόνας
3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
30ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
5ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου
1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας
1ο Ειδικό Σχολείο Λάρισας (ΔΑΔ)
17ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
50ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
MANELUNA KINDER ACADEMY