Καθώς οι εμβολιασμοί  κατά της COVID-19 έχουν ήδη ξεπεράσει τους 50.000  (αναμνηστικοί και νέοι), η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Λάρισας και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας υπενθυμίζουν στους πολίτες τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στο συγκεκριμένο εμβολιασμό:

Το νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι μονοδύναμο και στοχεύει το στέλεχος του κορωνοϊού που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή και το οποίο δεν είναι άλλο από το XBB.1.5, γνωστό ως Κράκεν.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι παρακάτω ομάδες αποτελούν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό:

1. Ενήλικες >60 ετών

2.Άτομα 6 μηνών έως 59 ετών σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατασταλμένοι)

3. Έγκυες

4. Επαγγελματίες του χώρου υγείας

ΔΟΣΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ:

Για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών: όσοι έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο.

Για τα παιδιά 5 ετών έως 11 ετών: τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο.

Για τους πολίτες 12 ετών και άνω: οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέρα από τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο  εμβολιασμός κατά της Covid-19, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Το νεότερο στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει λάβει τον βασικό εμβολιασμό.

Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο XBB.1.5 είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

Η ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος εμβολιασμού (για τους ατελώς εμβολιασμένους πολίτες που είχαν κάνει πχ την πρώτη δόση εμβολιασμού) θα γίνει με το νέο εμβόλιο. Το διάστημα που πρέπει να περάσει από τον 1ο εμβολιασμό είναι το ίδιο που προβλεπόταν και με το προηγούμενο εμβόλιο (8 εβδομάδες).

Επισημαίνεται δε ότι η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής (επί του παρόντος) αντιϊκής θεραπείας για τη νόσο COVID-19 δεν υποκαθιστά τα οφέλη του εμβολιασμού.

Όσον αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό έχει ήδη ξεκινήσει, με το κλασσικό εποχικό εμβόλιο ενώ από χθες ο προσωπικός-οικογενειακός  γιατρός για τους άνω των 60 ετών, μπορεί να επιλέξει και να συνταγογραφήσει ένα από τα δύο νέα ενισχυμένα αντιγονικά εμβόλια. Το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται στους άνω των 6 μηνών και υπάρχει ισχυρή σύσταση να το κάνουν οι ευάλωτες ομάδες όπως τις περιγράψαμε ανωτέρω..

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

·         Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών

·         Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ κ.α.).

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού