Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας από τον ΟΣΕ προς την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν σήμερα οι παραγωγοί και οι πωλητές ένδυσης και υποδημάτων με αιχμή του δόρατος το κόστος παραγωγής και το φορολογικό.

Λόγω της κινητοποίησης δεν λειτούργησαν σήμερα οι λαϊκές αγορές, ενώ στο ψήφισμα που παρέδωσαν οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών στον περιφερειάρχη κ. Δ. Κουρέτα, επισημαίνονταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων οδηγούν τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές σε αδιέξοδο. Αν μειωθεί το κόστος παραγωγής σύμφωνα με τις προτάσεις μας και τα αιτήματά μας το σίγουρο είναι ότι: οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν μειώσεις στις τιμές των οπωρολαχανικών από 30% έως 50%».

Λάρισα: Πανθεσσαλική μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών

Αναλυτικότερα στα αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης περιλαμβάνονται:

-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.

-Πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατόρα στο αγροτικό ρεύμα.

-Μείωση στο 6% του ΦΠΑ στις πωλήσεις των οπωροκηπευτικών.

-Μηδενικό ΦΠΑ στις αγορές αγροεφοδίων, έλεγχος και μείωση των τιμών στα αγροεφόδια.

Οσον αφορά ειδικότερα στα φορολογικά θέματα και την εγκατάσταση των POS στις λαϊκές υπάρχουν τα εξής αιτήματα:

-Όχι στην οριζόντια τεκμαρτή υπερφορολόγηση και τις τριετίες. Το τεκμήριο των 10.920€ δεν μπορεί να είναι οριζόντιο για όλα τα επαγγέλματα. Για παράδειγμα, οι λαϊκές αγορές δεν λειτουργούν καθημερινά στην Περιφέρεια. Ειδικά στην Περιφέρεια που λειτουργούμε από 12 έως 15 ημέρες το μήνα. Σε άλλες περιοχές και Δήμους οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι.

-Για τα POS πρέπει το υπουργείο να ξεκαθαρίσει ποιο μηχάνημα μπορεί να ανταποκριθεί σε εξωτερικό χώρο και με αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν είμαστε στεγασμένοι και είμαστε εκτεθειμένοι σε όλα τα καιρικά φαινόμενα. Ελεύθερο Wi-Fi δεν υπάρχει οπότε κάθε μήνα πρέπει να αγοράζουμε κάρτα sim.

-Οι τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν και να διευκολύνουν τους παραγωγούς και τους εμπόρους των Λαϊκών Αγορών.

-Το ηλεκτρονικό δελτίο να μην ισχύει για τις Λαϊκές Αγορές αλλά το χειρόγραφο και κατά προσέγγιση να ισχύσει για τη χονδρική πώληση.

-Εξαίρεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από τα δικαιολογητικά θεώρησης των παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών των Λαϊκών Αγορών.

Οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών υπογράμμισαν ότι «αν μειωθεί το κόστος παραγωγής θα σταματήσει η ερημοποίηση της υπαίθρου. Θα αυξήσουμε τις καλλιέργειες και κατά συνέπεια τις παραγωγές μας και θα έρθουν νέοι και να καλλιεργήσουν. Και όχι εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας, επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταργηθεί εδώ και τρεις δεκαετίες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα τα εξετάσετε και εμείς οι μικροκαλλιεργητές θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να προσφέρουμε φρέσκα, φθηνά και ποιοτικά προϊόντα».

ertnews.gr