Ολοκληρθώθηκε η κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων ποικιλίας Χέιγουορθ (Hayward) στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας λόγω της κακοκαιρίας «daniel».

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την σχετική απόφαση η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκομιδής ακτινιδίων αφορούσε μόνο τα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια της συγκεκριμένης καλλιέργειας, η συγκομιδή θα γίνει με επίβλεψη της ΔΑΟΚ, ενώ τα προϊόντα (ακτινίδια) των εν λόγω εκτάσεων πρέπει να παραμείνουν «δεσμευμένα» σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους υπό την ευθύνη της οικείας ΔΑΟΚ.

Η αποδέσμευσή τους θα καταστεί δυνατή κατόπιν ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί εμπορίας της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου» κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, δήλωσε ότι «συνεργαστήκαμε με την τοπική ΔΑΟΚ και ολοκληρώσαμε την συγκομιδή των ακτινιδίων. Ήταν μια σωστή απόφαση που βοήθησε τους παραγωγούς που επλήγηκαν από την θεομηνία.

Επειδή είχαμε αναφορές ότι η απόφαση αυτή έδωσε αφορμή να γίνουν πρόωρες κοπές Hayward και σε άλλες περιοχές θα ήθελα να τονίσω ότι αυτοί που το κάνουν τις πρώιμες κοπές κάθε χρόνο θα το επαναλάβουν και φέτος χωρίς να περιμένουν την κατ΄ εξαίρεση συγκομιδή στην περιοχή της Λάρισας.

Είχαμε δύο ειδών πλημμυρισμένα αγροτεμάχια αυτά που το νερό έφτασε στσα 60 - 70 εκατοστά στον κορμό και αυτά που σκεπάστηκε ο καρπός. Στη δεύτερη κατηγορία ο καρπός δεν είναι εμπορεύσιμος. Στην πρώτη με την συνεργασία και τις οδηγίες της ΔΑΟΚ κόπηκαν τα περιβόλια.

Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στους 4 τόνους/στρέμμα και αποθηκεύτηκαν. Οι παραγωγοί ήρθαν σε συμφωνία με τους εμπόρους και τα «δεσμευμένα» ακτινίδια πουλήθηκαν σε τιμή 1 ευρώ το κιλό. Αν σκεφτούμε ότι ο ΕΛΓΑ θα έδινε αποζημιώσεις της τάξης των 30 - 40 λεπτών το κιλό καταλαβαίνουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν προς την σωστή κατεύθυνση».

agrotypos.gr (Σταύρος Παϊσιάδης)