Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή κάστανου στην χώρα μας. Ολοκληρώθηκε η καρπόδεση και φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα ακαρπίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πρόβλημα για τους παραγωγούς αποτελεί και το υψηλό κόστος φυτοπροστασίας, μετά από μια χρονιά που υπήρξαν θέματα με την εμπορία του προϊόντος με χαμηλές τιμές και πολλές ποσότητες να μένουν απούλητες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά των εμπόρων.

Ο καστανοπαραγωγός και πρόεδρος του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμιος Καζαντζής, τόνισε ότι «πέρυσι είχαμε μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή κάστανου από την φαιά σήψη. Τα προβλήματα συνεχίζονται και φέτος με τα δέντρα να εμφανίζουν ακαρπία.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα κυμανθεί το μέγεθος της φετινής παραγωγής αλλά σίγουρα θα είναι μειωμένη. Πάντως το κόστος φυτοπροστασίας είναι μεγάλο και αν δεν υπάρχει παραγωγή φέρνει απογοήτευση στους καστανοπαραγωγούς.

Όμως η φαιά σήψη δημιούργησε προβλήματα και στο εμπόριο. Με το που ανακάλυψαν οι έμποροι και οι Ιταλοί ότι κάποια κάστανα έχουν «χτυπηθεί» από την σήψη σταμάτησαν να αγοράζουν.

Η στρεμματική ενίσχυση των 150 ευρώ που έδωσαν στους καστανοπαραγωγούς μέσω του λεγόμενου «ουκρανόμετρου» δεν μπορεί να καλύψει το μέγεθος της ζημιάς όταν το κόστος καλλιέργειας είναι στα 700 ευρώ το στρέμμα.

Νέες φυτεύσεις πάντως γίνονται σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας για να αποφύγουν προβλήματα φυτοπροστασίας. Η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου».

agrotypos.gr