Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση έρευνα παρήγγειλε χθες η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη, με αφορμή αναφορά του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Δημητριακών και Οσπρίων Αγ. Κωνσταντίνου Φαρσάλων «ο Πολυδάμας» τόσο προς τους Υπουργούς Γεωργίας και Ενέργειας όσο και προς την Εισαγγελία σχετικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ζητώντας, μάλιστα, την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η συνεχώς αυξανόμενη παραχώρηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποτελεί μία διάσταση που προβληματίζει τους αγρότες αλλά και τους συνδικαλιστικούς τους φορείς που σημειώνουν την αγωνία τους καθώς η ασύμφορη, για πολλά είδη, καλλιέργεια σε συνδυασμό με δελεαστικές προτάσεις (π.χ. καλύτερο ενοίκιο σε ξηρικά χωράφια έναντι της μίσθωσης για καλλιέργεια κ.λ.π.) των εταιρειών, οδηγούν τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων να επιλέγουν τελικά τη μίσθωση των χωραφιών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Δημητριακών και Οσπρίων Αγ. Κωνσταντίνου Φαρσάλων Κων. Μπρέλλας θίγει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων πως «η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων» των αρμοδίων φορέων σε θέματα αδειοδότησης έχει ως αποτέλεσμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος να «μην έχει εικόνα» των αδειών που έχει εγκρίνει, στην περίπτωση της Λάρισας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας.

Ο κ. Μπρέλλας περιγράφει την κατάσταση σε αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, και προς τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημ. Παπαγιαννίδη, την οποία κοινοποίησε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, Δημ. Τσαλέμη, και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μήνυση η παραγωγική πρώτης προτεραιότητας καλλιεργήσιμη γη στην κτηματική περιφέρεια του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων ανέρχεται συνολικά σε 12.900 στρέμματα. Από αυτά τα 2.000 – 2.500 στρέμματα έχουν στην πράξη αφαιρεθεί από την καλλιέργεια γιατί προορίζονται ή υπάρχουν ήδη συμφωνίες ως “γήπεδα” για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Σε μια έκταση 900 στρεμμάτων περίπου έχουν ήδη τοποθετεί φωτοβολταϊκά.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Βαγγέλη Κακάρα, Ελευθερία)