Ημερίδα  με τίτλο «Τα ορατά και τα αόρατα της Ιστορίας στα Μουσεία και τα Αρχεία – Μνήμη και τοπικές κοινωνίες» θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων, στη Λάρισα, το ερχόμενο Σάββατο.

Όπως τόνισε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Λαρισαίων Πάνος Σάπκας “η ημερίδα θα εξετάσει τη συνδρομή της προφορικής ιστορίας και κατά πόσο η μικρή κλίμακα της βιωμένης μνήμης μπορεί να συμπορευτεί -ή όχι- με την μεγάλη κλίμακα της δημόσιας-επίσημης ιστορίας. Είναι μια νέα τάση, μια διαφορετική οπτική που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη μεγάλη ιστορία. Πάντως, φωτίζει διαφορετικά τη συλλογική μας μνήμη, δίνοντας λόγο όχι μόνο στους ηγέτες και στους ευεργέτες, γενικά στους μεγαλόσχημους, αλλά στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους”.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας του Μουσείο με τα ΓΑΚ Λάρισας για τη δημιουργία χρονοκάψουλας με “τεκμήρια” της καθημερινής και δημόσιας ζωής στη Λάρισα του 2022 και την περιοδική έκθεση “Ο σεισμός, όπως τον ζήσαμε εμείς!” με πρωταγωνιστή τις βιωμένες μαρτυρίες ανθρώπων κάθε ηλικίας με επίκεντρο τους σεισμούς που έγιναν στην πόλη της Λάρισας.

Θα μιλήσουν ο Ιωάννης Δρίνης, Προϊστάμενος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού, η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Προφορικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα, η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη, Ιδρύτρια της ομάδας δημόσιας Ηistoristai κ.α.

ertnews.gr