Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, τον μήνα Οκτώβριο, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών περιηγήσεων που οργανώνει, με τίτλο «Η Παιδεία στην Αντίσταση» και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, τίμησε την απελευθέρωση της Λάρισας από τους Γερμανούς Κατακτητές (23/10/1944) και την εθνική επέτειο (28/10/1940), υποδεχόμενο σχολεία της πόλης.

Ειδικότερα, το Μουσείο επισκέφτηκαν, μαθητές/-τριες της Γ΄ Τάξης του 10ου Λυκείου Λάρισας. Τα παιδιά κατανόησαν τις πολεμικές συνθήκες της εποχής και τη σημαντική συνεισφορά των καπετάνιων – δασκάλων, εμπεδώνοντας βιωματικά την Ιστορία.

Το 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας (ΣΔΕ) πρόβαλε βίντεο, τον καιρό του πολέμου, έργο των μαθητών/-τριών του ΣΔΕ, με θέμα «Το Παιδί και Αντίσταση, Παιδί και Παιχνίδι, Παιδί και Σχολείο». Η αφήγηση εμπλουτίστηκε με αποσπάσματα από την ταινία «Ξυπόλυτο τάγμα». Ακολούθησε ξενάγηση, συνδέοντας τα γεγονότα που παρουσιάζονταν στο βίντεο, με τα εκθέματα του Μουσείου. Οι εκπαιδευτικοί είχαν καθοριστικό και ενεργό ρόλο στην σωτηρία των παιδιών, στην επισιτιστική βοήθεια και διδασκαλία τους, δίνοντας καθημερινές ένοπλες μάχες.

Η Ε΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, με την παρουσία των γονέων τους, τίμησε την 28η Οκτωβρίου, οργανώνοντας γιορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου. Η γιορτή περιελάμβανε αντάρτικα τραγούδια και θεατρικό δρώμενο που βασίστηκε στη μάχη της Σοδειάς.

Το Μουσείο μέσω των δράσεών του συνδέει και ενισχύει τη σχέση του με το σχολείο, παρουσιάζοντας  και κάνοντας γνωστή την κατάσταση των πραγμάτων και την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, μέσα στα χρόνια της Κατοχής, προβάλλοντας τους αγώνες κατά του φασισμού.

Οι ομαδικές ξεναγήσεις στο Μουσείο, για τα σχολεία και τους φορείς γίνονται απαραιτήτως κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2410 280220. Τα πρωινά, από Τρίτη έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 20.00. Το Σάββατο το Μουσείο θα υποδέχεται τους πολίτες από τις 10:00 έως 14:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Βαγγέλης Ρεμπάπης. Διεύθυνση: Ιουστινιανού 42 (προαύλιο 5ου Γυμνασίου/Λυκείου).