Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγάλο έργο του Δήμου Λαρισαίων για τη διασύνδεση των αρχαιολογικών και πολιτιστικών σημείων ενδιαφέροντος στην πόλη της Λάρισας, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τον εκπρόπσωπο της αναδόχου εταρείας «Εκτωρ» κ. Χρ. Καλογερόπουλο.

Το έργο αφορά στη δημιουργία μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης διαδρομής που θα συνδέει τα αρχαιολογικά μνημεία και τα πολιτιστικά σημεία του κέντρου της Λάρισας.

Έτσι θα υλοποιηθούν οι “Διαχρονικοί Βηματισμοί”, η διαδρομή δηλαδή που περιέρχεται όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της Ιστορίας της Λάρισας αναδεικνύοντας την διαχρονική ζωή και σημασία της.

Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνεται η επίσκεψη στους ανασκαμμένους και ορατούς αρχαιολογικούς χώρους, στα σωζόμενα κτιριακά κατάλοιπα των διαφόρων εποχών καθώς επίσης και σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά το υποέργο 1 της πράξης “Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις Δήμου Λαρισαίων – Διαχρονικοί βηματισμοί” συνολικού προϋπολογισμού 8.425.932,38 €, ενώ ο προϋπολογισμός του υποέργου 1 είναι 3.750.765,21  €.

Είναι ενταγμένο στη δράση «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα» – ID 16873, που είναι ενταγμένη στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Άξονα 1.2 – Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση.

Κύριος του προγράμματος είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναθέτουσα αρχή είναι ο Δήμος Λαρισαίων και η χρηματοδότηση του είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0

Τα σημεία ενδιαφέροντος της που συνθέτουν τη διαδρομή είναι τα εξής:

  1. Γενί Τζαμί στην ανατολική άκρη της πλατείας Μπλάνα, στη συμβολή των οδών Αμαλίας και 31ης Αυγούστου.
  2. Παλαιοχριστιανικά Λουτρά και Ιουστιάνειο τείχος επί της πλατείας Μπλάνα.
  3. Μπαϊρακλί Τζαμί επί της οδού Παπαφλέσσα
  4. Οθωμανικό Λουτρό επί της οδού Βενιζέλου και Φιλλελήνων
  5. Αρχαίο Θέατρο Α’ επί της οδού Βενιζέλου
  6. Ρωμαϊκή Δεξαμενή στο εσωτερικό οικοδομικού τετραγώνου μεταξύ των οδών Ηφαίστου, Μανωλάκη και Απόλλωνος
  7. Αρχαίο Θέατρο Β’ επί των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελησαρίου.
  8. Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγ. Αχιλλείου στο λόφο του Φρουρίου.
  9. Παλαιοχριστιανικά Λουτρά στο λόφο του Φρουρίου
  10. Μπεζεστένι στο λόφο του Φρουρίου
  11. Βυζαντινός Ναός και Ταφές στο λόφο του Φρουρίου
  12. Αφιερωματική Στήλη επί της οδού Δήμητρας
  13. Ρωμαϊκός Δρόμος και Ιουστινιάνειο προτείχισμα επί της οδού Νίκης
  14. Ιουστινιάνειο τείχος στη συμβολή των οδών Αλ. Παπαναστασίου και Κύπρου
  15. Μουσείο πόλης (κτίριο Μουσών) επί της οδού Παλαιστίνης
  16. Μύλος του Παππά επί της οδού Γεωργιάδου

Η διαδικασία της ανάγνωσης της παλαιάς πόλης σε διάφορες περιόδους απαιτεί μα μεθοδολογία. Οι επισκέπτες που την περιηγούνται και κατά συνέπεια αναγνώστες της ιστορίας, πρέπει να διευκολύνονται μεθοδολογικά. Η περιήγηση και η ανάγνωση πρέπει να έχει μια μια αρχή, μέση και τέλος. Έτσι επιβάλλεται η νοητή σύνδεση των χώρων με τη μορφή της λεγόμενης ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Ενοποίηση μεταφορικά, ώστε να “κλείνει” το παζλ και να περιέχει ένα νόημα.

Η περιήγηση των μνημείων έχει μια αφετηρία, το Γενί Τζαμί, νεώτερο οθωμανικό μνημείο που διατηρείται στην ακεραιότητα του και χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης της Λάρισας. Ο χώρος του μνημείου θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικής διασύνδεσης, όπου οι περιηγητές θα εφοδιάζονται με έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικό με την προτεινόμενη πορεία τους.

Για τη διευκόλυνση της περιήγησης και τη διασύνδεση των αρχαιολογικών και πολιτιστικών σημείων, θα χρησιμοποιηθούν  οδοί διαφόρων μορφών του κέντρου της πόλης της Λάρισας οι οποίοι γενικά ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  1. οδοί οι οποίοι έχουν ανακατασκευαστεί στο πρόσφατο παρελθόν
  2. οδοί οι οποίοι δεν έχουν ανακατασκευαστεί και απαιτούν εργασίες ανακατασκευής

ΟΔΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ( I )

3.1 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ

Στην περίπτωση των οδών της κατηγορίας ( I ) οι εργασίες διασύνδεσης αφορούν την τοποθέτηση σήμανσης πάνω στα πεζοδρόμια και στους πεζοδρομημένους δρόμους ώστε να διευκολύνεται η πορεία περιήγησης.

  1. ΟΔΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ( I I )

Στην κατηγορία αυτή διακρίνουμε δρόμους που θα δεχθούν παρεμβάσεις και ανήκουν τις εξής υποκατηγορίες:

4.1 ΑΡΤΗΡΙΕΣ – ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΙΟΙ ΟΔΟΙ

  1. Ταγματάρχου Βελησσαρίου (Κύπρου – Παλαιστίνης) μήκους 70 μ.
  2. Κενταύρων (Τ. Τσιόγκα – Κύπρου) μήκους 230 μ.
  • Μανωλάκη (Βενιζέλου – Κύπρου ) μήκους 280 μ.
  1. Γεωργιάδου (Ολύμπου – Ξάνθου) μήκους 210 μ.

4.2 ΟΔΟΙ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ

  1. Μελετίου (Μανωλάκη – Κενταύρων) μήκους 40 μ.
  2. Εργατικής Πρωτομαγιάς (Κενταύρων – Ταγματάρχου Βελησσαρίου) μήκους 100 μ.
  • Ταγματάρχου Βελησσαρίου (Τ. Τσιόγκα – Κύπρου) μήκους 250 μ.
  1. Παλαιστίνης (Αριστείδου – Σκ. Σούτσου) μήκους 250 μ.
  2. Ηφαίστου (Ταγματάρχου Βελησσαρίου – Κενταύρων) μήκους 90 μ.
  3. Δήμητρας (Βύρωνος – Γεωργιάδου) μήκους 90 μ.

4.3  ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ

  1. Νίκης (Δήμητρας – Ολύμπου) μήκους 90 μ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο σύνολο των οδών, ο επισκέπτης – περιηγητής της πόλης της Λάρισας, θα έχει στη διάθεση του μια ολοκληρωμένη διαδρομή διασύνδεσης των αρχαιολογικών μνημείων και πολιτιστικών σημείων της πόλης. Θα μπορεί να κινείται σε οδούς “φιλικούς” προς το χρήστη – περιηγητή, με ασφάλεια και άμεση πληροφόρηση.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης ο αν. δημαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικπων Εργων κ. Γ. Σούλτης, ο αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θ. Πατσιούρας και ο επιβλέπων του έργου πολιτικός μηχανικός κ. Γ. Σκουμής.