Την αγωνία και το αδιέξοδο που βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας μετέφερε στη Βουλή, μέσω της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε, το ΚΚΕ, καθώς οδηγούνται στον αφανισμό εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης που σχεδόν οκτώ μήνες μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel» τους έχει παρατήσει.

Κι όμως, η κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Κελέτση, μίλησε για αποζημίωση των κτηνοτρόφων «από τρεις διαφορετικές πηγές» για «πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση», σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πλημμυροπαθείς.

Αυτό στηλίτευσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, τονίζοντας πως «οι αποζημιώσεις στις ανά ζώο κατηγορίες είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές τιμές που θα κληθούν οι κτηνοτρόφοι για να πάνε να αγοράσουν ένα ζώο. Για να αναπληρώσει συγκεκριμένα κτηνοτρόφος στην Καρδίτσα 400 πρόβατα που έχασε, θέλει και ένα κεφάλαιο 30.000 ευρώ. Πού θα τα βρει αυτά τα λεφτά;».

Γιατί αυτό χρειάζεται, τόνισε ενίσχυση, κρατική αρωγή, κρατική χρηματοδότηση για να μπορέσει να αγοράσει το ζωικό κεφάλαιο, για να μπορέσει να μπει στη διαδικασία της παραγωγής, να παράξει και σημείωσε πως ήδη χάθηκε η μία γαλακτοκομική παραγωγική περίοδος και όπως πάει το πράγμα, ακόμα «και οι αποζημιώσεις ή το σύνολο αυτό που σχεδιάζετε να δώσετε, θα κλείσει ενδεχομένως τον Ιούνιο».

Ο Γ. Λαμπρούλης, έθεσε το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ που στέλνεται στους πληγέντες αγρότες «με σπίτια διαλυμένα, κατεστραμμένα», αλλά και των λογαριασμών της ΔΕΗ και των χρεών που τους οδηγούν στην εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό. «Δεν γίνεται να αντέξουν, λένε. Δεν αντέχουν άλλο. Και βέβαια όλη αυτή η κατάσταση τους οδηγεί μαθηματικά στο ξεκλήρισμα, στον αφανισμό και την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους, αλλά και για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας στο ζήτημα της κτηνοτροφίας», σημείωσε.

Στάθηκε μάλιστα στην αναφορά του υφυπουργού πως «αυτή την καταστροφή να τη δούμε ως μία ευκαιρία προκειμένου να ξαναχτίσουμε την αγροτική μας οικονομία, την κτηνοτροφία μας, τη μελισσοκομία μας σε νέες σύγχρονες βάσεις», υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει ένα ασφυκτικό πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτά γίνονται σε εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές. Γι αυτό οι μη αδειοδοτημένες μονάδες πράγματι δεν είναι επιλέξιμες. Οι πρόχειρες εγκαταστάσεις όμως είναι επιλέξιμες εφόσον μετατραπούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις».

Έτσι, ο Γ. Λαμπρούλης είπε πως το υπομέτρο 5.2, που αφορά την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των σταβλικών εγκαταστάσεων, λειτουργεί αποτρεπτικά με βάση αυτά που προβλέπει και χρειάζεται οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν προκειμένου να μπουν στη διαδικασία. Και αυτό που ζητούν «είναι να έχουνε τα χρηματικά ποσά στη διάθεσή τους προκειμένου να κάνουνε αυτές τις επενδύσεις, είτε σταβλικές εγκαταστάσεις αφορά αυτό είτε του ζωικού κεφαλαίου. Το μέτρο με όλα αυτά που προβλέπει είναι αποτρεπτικό για το 90 και πλέον τοις εκατό. Εσείς καλύπτεστε πίσω από την ευρωπαϊκή οδηγία, το κονδύλι, τι προβλέπει κλπ.» Και αναρωτήθηκε «πώς θα λυθεί το πρόβλημα;»