Σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη προς τον υπουργό Υγείας επισημαίνονται τα εξής:

“Τα χιλιάδες νεκρά ζώα, τα λιμνάζοντα νερά, η καταστροφή των δομών ύδρευσης και η απουσία πόσιμου νερού και τα κουνούπια έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μια υγειονομική βόμβα με σοβαρό τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Ήδη, σε πολλές πόλεις και χωριά είναι έντονη η μυρωδιά αποσύνθεσης από τα ζώα που πνίγηκαν και έχουν παρασυρθεί από το νερό σε κάθε σημείο. Η άνοδος της θερμοκρασίας αυτές τις μέρες μεγαλώνει την ανησυχία.

Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να παραμένουν δίπλα σε σπίτια, καταστήματα, σε χωράφια και στα δίκτυα αποχέτευσης τόνοι λάσπης, μπάζα, βοθρολύματα, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν ήδη αναφερθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας αλλά και δερματικές μολύνσεις σε μια σειρά περιοχές.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά, αλλά και σε προάστια των μεγάλων πόλεων, δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα, αφού το οδικό δίκτυο έχει φοβερές ζημιές.

Ενώ ήδη πολλοί διασωθέντες είναι αυτοί που νοσηλεύονται εξαιτίας της κακουχίας από τον εγκλωβισμό τους ή και με διάφορα συμπτώματα φέρνοντας σε οριακό σημείο τις υπάρχουσες υποστελεχωμένες δομές υγείας. Κυβέρνηση και τοπικές αρχές πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα όπως:

– Να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές «στρατιωτικού τύπου» σε ανοιχτούς χώρους για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων προς τους πληγέντες, σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι, στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των Κ.Υ.

– Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων

– Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας. Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

– Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο

– Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δομές υγείας και να αποκατασταθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

– Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

– Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους (έως ότου αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης). Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής (έως την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος)

– Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο

– Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρεία) και υγιεινής (πλυντήρια)

– Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα”