“Έχει αποδειχθεί ότι ο δρόμος της ΚΑΠ που συναποφασίζεται και υλοποιείται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, με κριτήριο την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων σε συνθήκες διεθνοποιημένης αγοράς, έχει οδηγήσει σε συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής, σε μεγαλύτερο έλεγχο από τα μονοπώλια και σε ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών”, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μετά την ενημέρωση των μελών της από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Όπως είπε ο Γ. Λαμπρούλης, “η ΚΑΠ μόνο χειρότερη γίνεται και γι’ αυτό το ΚΚΕ σταθερά την καταπολεμά και την καταψηφίζει. Θύμισε ότι το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε την αναθεώρηση στην ευρωβουλή, ενώ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύση υπερψήφισαν”.

Εξήγησε ότι “η νέα ΚΑΠ 2023-2027 υπηρετεί ευλαβικά την πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», πολλαπλασιάζοντας έτσι την ενεργειακή φτώχεια, ενώ στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, δρόμων μεταφορών, φουντώνουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι”.

Επισήμανε ότι και η” νέα ΚΑΠ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους αγρότες σε όλη την ΕΕ, αφού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στα καλλιεργούμενα είδη ή στον τρόπο καλλιέργειας, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής”.

“Οι αγρότες”, σημείωσε, “αντιλαμβάνονται ότι η ΚΑΠ δεν έχει κριτήριο την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, αλλά στο επίκεντρο είναι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ ανέφερε ότι όποια αναπροσαρμογή συζητείται, αποτελεί προσωρινό συμβιβασμό ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντα των ευρωπαϊκών ομίλων”.

Ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι “το ΚΚΕ παλεύει για μείωση του κόστους παραγωγής, για αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, φτηνά λιπάσματα και πρώτες ύλες, εγγυημένες τιμές από το κράτος που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους με άμεση καταβολή”.

Τέλος, τόνισε ότι “μόνο το ΚΚΕ μπορεί να κοιτά στα μάτια τους βιοπαλαιστές αγρότες γιατί από την αρχή αποκάλυψε και αντιπάλεψε την ΚΑΠ, δεν έσπειρε καμία αυταπάτη και στάθηκε πάντα στο πλευρό των αγώνων των αγροτών”.