Για τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει στην έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, μίλησε στο OPEN ο δικηγόρος Γιώργος Ηλιόπουλος, ο γιος του οποίου βρισκόταν στο τρίτο βαγόνι τη μοιραία νύχτα.

«Ο Άρειος Πάγος κατάλαβε ότι το ζήτημα δεν είναι ηθικό ή συναισθηματικό» υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος τονίζοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι παράγοντες που τελικά προκάλεσαν το ανεξήγητο φαινόμενο «υπήρχαν άτομα που κάηκαν ζωντανοί».

Χθες, ο Άρειος Πάγος παρενέβη και διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες των συγγενών των θυμάτων, μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος - «καταπέλτη» της επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ).

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός επικαλείται τις διαμαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα και για συγκάλυψη ευθυνών, υποστηρίζοντας πως «παρίσταται η ανάγκη να μεριμνήσετε, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».

«Ερωτήματα για το έγινε και που πήγε το κάθε τι»

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέλυσε όλα όσα προκαλούν ερωτηματικά «7 μήνες μετά βρέθηκαν λείψανα μικρού ή μεγάλου μεγέθους αρκετά χιλιόμετρα μακρά από το χώρο της σύγκρουσης, χωρίς στη δικογραφία να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για το ποιος αποφάσισε και ποιοι συμμετείχαν αυτό.

Επιπλέον, δεν πρόλαβαν οι εμπειρογνώμονες να κρίνουν το φαινόμενο της πυρόσφαιρας που δημιουργήθηκε από την έκρηξη αλλά και τη ραγδαία εξέλιξη της φωτιάς γιατί ορίστηκαν στην έρευνα μόνο μηχανολόγοι, ενώ έπρεπε να έχουν οριστεί χημικοί μηχανικοί για να. Ενώ έκπληξη προκαλεί ότι δεν τους τέθηκε ούτε ερώτημα για τη φωτιά αυτή».

«Δεν έγιναν βιοχημικές εξετάσεις στα άτομα που βρέθηκαν καμμένα»

Στη συνέχεια αναφέρει ότι «υπήρχαν άτομα που καήκαν ζωντανά» αλλά δεν έγιναν βιοχημικές εξετάσεις στα άτομα που βρέθηκαν καμμένα. Δεν έχει διευκρινιστεί η καύσιμη ύλη, η οποία προκάλεσε την αρχική ανάφλεξη και συνέβαλε στην εξέλιξης της φωτιάς αλλά σύμφωνα με το πόρισμα υπήρχε ξυλόλιο κατά 95%. «Ήταν καθαρό ξυλόλιο» αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.

Δεν διασώθηκε το υλικό από τις κάμερες

Επιπλέον, η περιοχή του δυστυχήματος μπαζώθηκε και τρία βαγόνια από το εμπορικό μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο. «Το υλικό έπεσε και στα πρανή. Εκεί που θα μπορούσαν να υπήρχαν ίχνη για τα αίτια του δυστυχήματος και αφαιρέθηκε το έδαφος και καλύφτηκε από άλλα υλικά» σημείωσε.

Επίσης, εξαφανίστηκε το υλικό από τις κάμερες το οποίο είχε καταγράφει τη διαδρομή του εμπορικού τρένου «δεν διασώθηκε το υλικό γιατί καταγράφηκε πάνω σε αυτό κάτι άλλο ενώ είχε διαπραχθεί έγκλημα».

ethnos.gr