Κυκλώματα λογοκλοπής έχουν οργανωθεί πέριξ των ελληνικών πανεπιστημίων, έχοντας αποκτήσει... μεγάλη απήχηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Εταιρείες απασχολούν επιστήμονες, κατά κύριο λόγο νέους, που συντάσσουν εργασίες, προσφέροντας «προκάτ» ακαδημαϊκά προϊόντα στους φοιτητές, ιδίως από τη στιγμή που πολλοί καθηγητές επιλέγουν να αξιολογήσουν τους φοιτητές τους, όχι μόνο με μία γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου, αλλά και με γραπτές εργασίες.

Ο τζίρος αυτών των εταιρειών δεν μπορεί να προσδιοριστεί, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι υψηλός, καθώς το φαινόμενο εντοπίζεται τόσο στα προπτυχιακά προγράμματα όσο και στις μεταπτυχιακές σπουδές. Το θέμα έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα, γιατί η ηγεσία του ΕΜΠ κατέθεσε μήνυση, όταν στους χώρους του Πολυτεχνείου αναρτήθηκε ανακοίνωση, που έλεγε ότι γραφεία εταιρείες εκπονούν εργασίες και συνεργάζονται με προσωπικό του ιδρύματος. Υπονοούσε ότι καθηγητές «στέλνουν» φοιτητές - πελάτες στις εταιρείες αυτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εταιρείες διαφημίζουν λογισμικά που βοηθούν τους ενδιαφερόμενους φοιτητές εμμέσως να ξεφεύγουν από το λογισμικό ελέγχου των πανεπιστημίων, το οποίο εντοπίζει τα σημεία αντιγραφής σε μια επιστημονική εργασία. Την ίδια στιγμή, αυξημένα παραμένουν στα πανεπιστήμια της χώρας μας τα κρούσματα των αντιγραφών στις εξετάσεις, μετά την έξαρσή τους κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης. Η τεχνολογία προσφέρει νέα εργαλεία αντιγραφής, δίπλα στην παραδοσιακή μέθοδο «υποκλοπής» από το βιβλίο, η οποία καλά κρατεί. Από την άλλη, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις επέτρεψαν στους εξεταζόμενους φοιτητές να «προσλάβουν» αντικαταστάτες. Η ταρίφα της «αντικατάστασης» έφτασε έως τα 150 ευρώ! Εκτός κι αν η μητέρα έχει σπουδάσει στην ίδια σχολή και προσφέρεται δωρεάν να πάρει τη θέση της κόρης – όπως συνέβη σε ελληνικό ΑΕΙ!