Την προσεχή Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ξεκινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον κορωνοιό, με στόχο την θωράκιση των ευάλωτων ομάδων –ανοσοκατασταλμένοι ηλικιωμένοι- από τον covid ο οποίος δυστυχώς έχει αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες.

Η χώρα μας έχει ήδη προμηθευτεί τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού και τις επόμενες ημέρες πρόκειται ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα πρόκειται να παρουσιάσει στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ολοκλήρωσε τη διαδικασία κατάρτισης των νέων πρωτοκόλλων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19.

Η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Επιτροπής Εμβολιασμού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της υγειονομικής επιτροπής πρόκειται να συστήσουν και να προτρέψουν να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες που είναι:

Οι ηλικιωμένοι άνω των 60-65 ετών,

Οι ανοσοκατεσταλμένοι

Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, οι προαναφερόμενες ομάδες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους, ώστε να έχουν αυξημένη προστασία έναντι της COVID-19, τον χειμώνα που έρχεται.

«Η Επιτροπή παίρνει τις απαραίτητες αποφάσεις με τα δεδομένα που υπάρχουν στην Αμερική και στην Ευρώπη και σύμφωνα με τον ΕΜΑ. Άρα ότι ισχύει στην Ευρώπη θα ισχύσει και στην Ελλάδα. Όσοι είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν υποκείμενα νοσήματα, πρέπει να το κάνουν», δήλωσε ο κ. Χρούσος

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια για αποφυγή νοσηλείας από τον κορωνοιό

Τα ενημερωμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού και της νεότερης παραλλαγής Omicron XBB.1.5, τα οποία έχουν λάβει έγκριση στις ΗΠΑ, είναι αυτά των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Τα εμβόλια, σύμφωνα με τις μελέτες, παραμένουν η καλύτερη προστασία έναντι της νοσηλείας και του θανάτου από COVID-19, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες long COVID, μετά την οξεία λοίμωξη.

Μάλιστα οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα νέα εμβόλια προσφέρουν προστασία από τα στελέχη τα καινούργια, που μπορεί να φτάσει έως 90% στην προστασία από νοσηλεία και θάνατο από κορωνοιό.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοιού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το εμβόλιο θα μπορούν να κάνουν και οι υγιείς, εάν το συστήνει για κάποιο λόγο ο γιατρός τους.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου

Σύμφωνα με τον αμερικανικό FDA, τα άτομα που θα λάβουν ένα ενημερωμένο εμβόλιο mRNA για τη νόσο COVID-19 ενδέχεται να εμφανίσουν παρόμοιες παρενέργειες με εκείνες που κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στα άτομα που είχαν λάβει προηγουμένως εμβόλια mRNA.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

-Πόνο, οίδημα και ερυθρότητα στο χέρι όπου έγινε το εμβόλιο.

-Κούραση, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ρίγος, ναυτία ή πυρετό.

Σοβαρές αλλά πιο σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων COVID, σύμφωνα με το CDC:

-Αναφυλαξία, (5 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο δόσεις).

-Μυοκαρδίτιδα, (συνήθως σε νεαρούς άνδρες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου). Η συντριπτική πλειοψηφία ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή και την ανάπαυση.

vradini.gr