Την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις, τόνισε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών Διημερίδας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας-Προβλήματα και προοπτικές».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Εδώ που φθάσαμε δεν υπάρχουν ούτε δικαιολογίες, ούτε όμως είναι και ζήτημα αντιπολιτευτικής τακτικής. Πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα. Το έχουμε δει; Όχι δεν το έχουμε δει από αυτόν που έχει την υποχρέωση να το κάνει, από την κυβέρνηση. Αντ’ αυτού είδαμε ένα Ολλανδικό σχέδιο το οποίο έχει κάποιες παραδοχές, αλλά έχει συγκεντρώσει και την αγανάκτηση, τη διαμαρτυρία και την τεκμηριωμένη επιστημονικά απόρριψη από δικούς μας επιστήμονες…

Απέναντι σε αυτό το Ολλανδικό σχέδιο εμείς προτείνουμε το Ελληνικό. Ένα σχέδιο που λέει ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη. Ο φυσικός πόρος που λέγεται έδαφος στη Θεσσαλία έχει αλλοιωθεί και δε γνωρίζουμε την κατάσταση των εδαφών. Δεύτερον πρέπει να δημιουργηθούν αγροοικολογικές ζώνες. Τρίτον να γίνει επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι. Στα έξι πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης το ένα ήταν η επανασύσταση της ομάδας βάμβακος η οποία είχε να λειτουργήσει τέσσερα χρόνια!

Και το εξήγγειλε λες και έκανε τη χάρη!

Από εκεί και πέρα πρέπει να προχωρήσουν όλα τα μεγάλα έργα σε Μουζάκι, Πύλη και Σκοπιά Φαρσάλων και να ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση των ημιτελών έργων στον Αχελώο.

Σε κεντρικό επίπεδο χρειάζεται νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής. Καταθέσαμε την πρόταση νόμου για τους συνεταιρισμούς. Οι συνεταιρισμοί πρέπει πλέον να γίνουν δυνατοί και στην κατεύθυνση αυτή χρειάζονται ουσιαστικά κίνητρα. Για τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος προτείνουμε τη δημιουργία δημοπρατηρίων.

Σε ότι αφορά τη διαβούλευση, αυτή πρέπει να είναι «ζωντανή», πρέπει να τους περιλαμβάνει όλους και γι’ αυτό αυτή η ημερίδα είναι άξια συγχαρητηρίων. Πρέπει να ακουστούν και να κατατεθούν όλες οι απόψεις, ακόμη και οι διαφορετικές. Να μιλήσουν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και να μας πουν γιατί επακριβώς δε γίνεται η σήραγγα προς το Πήλιο. Γιατί αυτό το έργο δε θα είναι για το μέλλον ένα καλό έργο.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουμε προτείνει συγκεκριμένα πράγματα τα οποία θα επαναφέρουμε στη δημόσια συζήτηση με σκοπό να συμβάλουμε σ’ αυτό που λέγεται ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Διότι εδώ που έφθασαν τα πράγματα δε χωρούν ούτε αποκλεισμοί, ούτε επικοινωνιακές φιέστες, καθώς στο τέλος οι χαμένοι θα είναι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και όλοι όσοι ζούμε στη Θεσσαλία» κατέληξε.