Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στις τιμές των δημητριακών στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγη, στον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Ο κ. Κόκκαλης στο πλαίσιο ενός νέου γύρου επαφών που είχε με πλειάδα αγροτικών φορέων ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων, έγινε αποδέκτης της έντονης δυσαρέσκειας των συνεταιριστών, που όπως εξηγούν βλέπουν μπροστά τους έναν πραγματικό Αρμαγγεδώνα που θα τινάξει στον αέρα τα οικονομικά χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών.

Σε δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως «η φετινή χρονιά είναι πραγματικά ένα Βατερλό για τους παραγωγούς σιταριού και κριθαριού, αφού οι τιμές διάθεσης είναι απογοητευτικές, είναι κάτω του κόστους.

Ενδεικτικά αναφέρω πως σε σχέση με πέρυσι και το σιτάρι και το κριθάρι πωλείται κάτω από τη μισή τιμή! Το χειρότερο όλων όμως, είναι πως εν μέσω της απόγνωσης των παραγωγών, συνεχίζει να βασιλεύει η μάστιγα των «ανοιχτών τιμών». Ένα καθεστώς που όπως είχα επισημάνει μόλις πριν από μερικούς μήνες στη βουλή, όπου και έφερα το θέμα, συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική.

Είχα τότε ζητήσει να ενημερωθώ για το ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου και με ποια μέσα σκοπεύει να αντιμετωπίσει το εμφανές κοινωνικό πρόβλημα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, εξαιτίας των οποίων διαταράσσεται η ισορροπία της αλυσίδας εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων, ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη και ισότιμη σχέση πωλητή – αγοραστή.

Ωστόσο, η παρούσα τραγική συγκυρία δίνει από μόνη της την απάντηση για το κατά πόσο δόθηκαν ποτέ απαντήσεις και πολύ περισσότερο για το εάν λήφθηκαν μέτρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, με την επανεκκίνηση της βουλής, δεσμεύομαι να επαναφέρω το ζήτημα καθώς πρόκειται για την επιβίωση χιλιάδων αγροτικών οικογενειών» κατέληξε.