Κάλεσμα σε πολιτεία και φορείς να δώσουν από κοινού τη μάχη για τη στήριξη της μηλοκαλλιέργειας στην επαρχία Αγιάς, ώστε να αντιστραφεί η σημερινή δυσμενής κατάσταση που την έχει καταστήσει μη βιώσιμη, απεύθυνε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά την έναρξη της 26ης Γιορτής Μήλου Αγιάς.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «είμαστε εδώ να γιορτάσουμε ένα σπουδαίο και δυναμικό προϊόν της επαρχίας Αγιάς, ένα προϊόν πρεσβευτή στις διεθνείς αγορές. Δυστυχώς όμως η κατάσταση όπως όλοι γνωρίζετε είναι επιδεινούμενη, οδεύουμε κάθε χρόνο και χειρότερα για το πολύφημο μήλο της Αγιάς. Το πρώτο χτύπημα ήρθε πριν από δέκα χρόνια περίπου με την απώλεια της αγοράς της Ρωσίας με το γνωστό εμπάργκο. Το δεύτερο ήταν πριν από έναν χρόνο με την ουσιαστική απώλεια και της μεγάλης αγοράς της Αιγύπτου.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και των φυσικών καταστροφών που πλήττουν την περιοχή, έχουν καταστήσει ουσιαστικά μη βιώσιμη την μηλοκαλλιέργεια.

Είχα επισημάνει από το 2021 τις επιπτώσεις της απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς επίσης και την απουσία ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου από το επίσημο κράτος, για την εξεύρεση εναλλακτικών αγορών στο εξωτερικό.

Το μήλο της Αγιάς παρόλα τα προβλήματα που προανέφερα, έχει τεράστιες δυνατότητες και οφείλουμε να παλέψουμε και να το στηρίξουμε για το καλό της ευρύτερης περιοχής» κατέληξε.