Στην αποκάλυψη πως παρά το νόμο που εδώ και μήνες έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, οι ευάλωτοι πολίτες είναι απροστάτευτοι από πλειστηριασμούς, προχώρησε από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Μιλώντας στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και απευθυνόμενος στον υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο Λαρισαίος πολιτικός διερωτήθηκε «γίνονται πλειστηριασμοί; Μπορούν να γίνουν με τους ευάλωτους; Να θυμίσω τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα ότι για τους ευάλωτους δεν γίνονται. Και όμως μπορούν να γίνουν για τους ευάλωτους. Για ποιον λόγο; Διότι δεν έχει μπει σε εφαρμογή η πλατφόρμα για τη συνεισφορά του Δημοσίου.

Προσκομίζω εξώδικη δήλωση δανειολήπτη, ο οποίος τι λέει τώρα, πριν δέκα μέρες;

Λέει «έχω πάρει τη βεβαίωση ότι είμαι ευάλωτος, αλλά, επειδή η πλατφόρμα για τη συνεισφορά του Δημοσίου δεν έχει ξεκινήσει, θέλω να σταματήσει ο πλειστηριασμός και είναι στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας ή του πιστωτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε άλλου ιδρύματος που διαχειρίζεται τις απαιτήσεις να αναστείλει ή όχι τον πλειστηριασμό».

Αυτό πώς λέγεται, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης; Από τη στιγμή που είπατε και νομοθετήσατε πριν πέντε μήνες ότι οι ευάλωτοι θα τύχουν της προστασίας έστω της προσωρινής για την κύρια κατοικία τους τώρα, αυτή τη στιγμή να κινδυνεύουν από πλειστηριασμό; Για ποιο λόγο; Επειδή το κράτος, επειδή το Δημόσιο, επειδή το Υπουργείο δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Οι πολίτες είναι εντάξει;

Οι ευάλωτοι είναι εντάξει; Χαρακτηρίστηκαν; Ναι! Εσείς γιατί δεν εκπληρώνετε την υποχρέωσή σας και αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν χιλιάδες σπίτια με πλειστηριασμούς;

Προσκομίζω την εξώδικη όχληση δανειολήπτη πριν δέκα ημέρες με την οποία ο άνθρωπος ζητά και λέει «χαρακτηρίστηκα ευάλωτος, αλλά, επειδή το Υπουργείο δεν λειτουργεί την πλατφόρμα, θα βγει η πρώτη μου κατοικία σε πλειστηριασμό».