«Οικονομική ασφυξία πλήττει τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας» τονίζει σε ερώτησή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κ. Κόκκαλης ζητά να μάθει από την κυβέρνηση το στρατηγικό της σχέδιο για την στήριξη του κλάδου ζητώντας επιπρόσθετη ενίσχυση ρευστότητας.

Αναλυτικά η ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 22 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Έντονη ανησυχία και ανασφάλεια επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας εξαιτίας των παρατεταμένων και διαρκώς διογκούμενων σοβαρών προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας και η υπερχρέωση , οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση χιλιάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Κατοικίες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων κινδυνεύουν καθημερινά από κατασχέσεις λόγω των δανειακών τους υποχρεώσεων από δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό κράτος που απέμειναν στην πρώην αγροτική τράπεζα, αλλά και από δάνεια άλλων τραπεζών που δόθηκαν σε funds..

Η ήδη όμως επιβαρυμένη κατάσταση των κτηνοτρόφων επιδεινώνεται καθώς η ελλιπής ενημέρωση τους για την ΚΑΠ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 αλλά και η απουσία των σχετικών εφαρμοστικών αποφάσεων για την προσαρμογή των εκμεταλλεύσεων τους στα νέα πρότυπα της ενισχυμένης αιρεσιμότητας , απειλούν με σημαντική μείωση τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων τους.

Επιπλέον ο κλάδος βάλλεται συνέχεια από τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που ζημιώνουν σημαντικά την παραγωγή ενώ παράλληλα οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι στερούνται του δικαιώματος λήψης σχετικού ποσού αποζημίωσης, λόγω του αναχρονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ..

Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος της κτηνοτροφίας σε συνδυασμό με την απουσία χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για τον κλάδο, έχουν δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα του.

Επειδή αποτελεί πλέον μονόδρομο για την επιβίωση και την οικονομική ανάκαμψη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των κατοικιών και στάβλων των κτηνοτρόφων καθώς και η ρύθμιση των δανείων τους με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια.

Επειδή επιβάλλεται η εξασφάλιση και αύξηση της ρευστότητας του κλάδου με μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ενίσχυσης του με την επιπλέον καταβολή του ποσό των τουλάχιστον 160 εκ. €.

Επειδή οι εκκρεμότητές στις κρίσιμες εφαρμοστικές διατάξεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023 – 2027 απειλούν με απώλεια σημαντικά ποσά ενισχύσεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Ποιο είναι το σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής που προτίθεται να χαράξει για τον κτηνοτροφικό κλάδο;

Προτίθεται να ενισχύσει με το επιπλέον ποσό των 160 εκ. € τον κτηνοτροφικό κλάδο ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του;

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξασφαλισθούν στο ακέραιο τα ποσά ενισχύσεων των κτηνοτρόφων της νέας προγραμματικής περιόδου 2023 – 2027 αλλά και να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούνται από τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;»