«Η Κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά και «κωφεύει» επικίνδυνα στις εμπεριστατωμένες προειδοποιήσεις των αρμόδιων ερευνητών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για επικείμενη απώλεια του 20% των φυτογενετικών και ζωικών γενετικών πόρων της χώρας μας» τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Αναλυτικότερα στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Η ανάγκη διατήρησης των φυτογενετικών και ζωικών γενετικών πόρων είναι επιβεβλημένη και καθοριστική για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το παρόν και το μέλλον της γεωργίας και η οποιαδήποτε απώλεια τους συνιστά τεράστια απειλή για κάθε χώρα.

Στη χώρα μας, συντονιστικό και εκτελεστικό  όργανο για την προστασία και διατήρηση των φυτογενετικών πόρων της, είναι  η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού.

Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. τον Φεβρουάριο του 2018 ολοκλήρωσε τη λειτουργία τηςΤράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού στο Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, και παράλληλα τον Μάρτιο του 2019 ((ΦΕΚ 950/Β’/20.03.2019), η ίδια ΚυβέρνησηΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α., για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενέκρινε μέσω του ΥπΑΑΤ το Ειδικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδώντο οποίο υλοποιείται από τα Ινστιτούτα  Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Δυστυχώς όμως, η προηγούμενη διακυβέρνηση της Ν.Δ., αποδυναμώνοντας και απαξιώνοντας πλήρως τα Ινστιτούτα  Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στερώντας τους την απαιτούμενη μακροχρόνια και σταθερή χρηματοδότηση αλλά και την απαραίτητη στελέχωση με το προβλεπόμενο ανθρώπινο δυναμικό,εγκατέλειψε στην τύχη της την λειτουργία της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού.

Ως ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. με την υπερ.2110/06-02-2023 εκφράσαμε την αγωνία και την έντονη ανησυχία μας για την έκδηλη απειλή του έργου της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού αλλά και του Ειδικού Προγράμματος Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας του «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά μέχρι και σήμερα δεν λάβαμε ουδεμία απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Πρόσφατα , την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023,στη διάρκεια συνέντευξης που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ, με θέμα: «Διατήρηση και αξιοποίηση των εθνικών γενετικών πόρων: Ρόλος, δυνατότητες και υποδομές του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ» επισημάνθηκε από τους αρμόδιους ερευνητές του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ ότι η κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί απειλεί με απώλεια  το 20% των δειγμάτων που διαθέτει σήμερα η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) μέσα στην επόμενη πενταετία.

Για άλλη μια φορά όμως, η παρούσα πολιτική ηγεσία συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της , υποτιμά τις εμπεριστατωμένες ανησυχίες και προειδοποιήσεις των αρμοδίων επιστημόνων για τον αυξανόμενο κίνδυνο μείωσης της γενετικής ποικιλότητας καθώς από τις πολιτικές της αποφάσεις απουσιάζουν παντελώς όχι μόνο δράσεις σχετικές με την προστασία της γενετικής ποικιλότητας  αλλά ακόμη και στοιχειώδεις αναφορές αναγνώρισης και ανάδειξης του προβλήματος.

Επειδή η λειτουργία της τράπεζας  Διατήρησης Γενετικού Υλικού αποτελεί εθνικό πλούτο, σε σύνδεση με την ιστορία και τον πολιτισμό και προασπίζει τα βασικά συμφέροντα της χώρας μας στον αγροτικό τομέα και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα.

Επειδή η διατήρηση της σημερινής κατάστασης λειτουργίας της Τράπεζας Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) απειλεί με απώλεια το 20% των δειγμάτων που διαθέτει σήμερα μέσα στην επόμενη 5ετία. 

Επειδή κινδυνεύει με κατάρρευση η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) εξαιτίας της απουσίας σταθερής χρηματοδότησης, της συνεχούς υποστελέχωσης και αποδυνάμωσης των σχετικών υποδομών.

Επειδήη αξία των γενετικών πόρων καθώς και η αυξημένη μείωση της γενετικής ποικιλότητας αποτελούν θέματα χαμηλής προτεραιότητας στις πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Επειδή αυξάνονται προς την Ελληνική κυβέρνηση  οι εμπεριστατωμένες ανησυχίες και προειδοποιήσεις των αρμόδιων ερευνητών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για τον ορατό κίνδυνο η Ελλάδα να απολέσει μεγάλο ποσοστό γενετικών φυτογενετικών πόρων  καλλιεργούμενων ειδών και ζωικών γενετικών πόρων» καταλήγει ο Λαρισαίος πολιτικός.