«Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί ρεβιθιού και φακής του Νομό Λάρισας εξαιτίας της ολοκληρωτικής καταστροφής της σοδειάς τους αλλά και της αβεβαιότητας καταβολής αποζημιώσεων» σημειώνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου σύμφωνα με το  οποίο παραγωγοί ρεβιθιού και φακής στον Νομό Λάρισας βρίσκονται σε απόγνωση όχι μόνο εξαιτίας των ανυπολόγιστων ζημιών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τον δυνατό αέρα που σημειώθηκε τον Ιούνιοαλλά και για το γεγονός ότι «ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε αυτοψίες, αλλά οι εκτιμητές του υπενθύμισαν ότι προβλέπεται αποζημίωση μόνο σε περιπτώσεις χαλαζιού.»

Στο δημοσίευμα, αναφέρεται από τον παραγωγό και γεωπόνο κ. Χρήστο Σούρλα ότι «η ζημιά στο ρεβίθι είναι καθολική. Το μπουρίνι, σε συνδυασμό με δύο ισχυρές βροχοπτώσεις (έπεσαν 40 με 50 χιλιοστά νερού μέσα σε 20 λεπτά) κατέστρεψαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Ακόμα και σε περιοχές όπου η ζημιά δεν είναι ολοκληρωτική, οι παραγωγοί προβληματίζονται να βάλουν μπρος τις μηχανές για συγκομιδή, καθώς το κόστος είναι μεγάλο.»

Επιπλέον τονίζεται ότι «ανάλογη με το ρεβίθι ζημιά καταγράφεται και στις φακές» ενώ στη φάβα, στην οποία η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη, οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα το φυτό να χάσει σε ειδικό βάρος, να πλαγιάσει στο έδαφος και η συγκομιδή να γίνεται πολύ δύσκολα. Επιστρατεύονται ειδικές βελόνες στις μηχανές για να μαζευτεί ό,τι μπορεί να διασωθεί από την παραγωγή.»