Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τις ευθύνες μας στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν τις μοιράζουμε στους άλλους. Τις αναλαμβάνουμε ολόκληρες. Ήταν λάθος μας, για παράδειγμα, και το πληρώσαμε ακριβά που δεν εστιάσαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, αλλά επιμέναμε στην προοδευτική διακυβέρνηση όταν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μας είχε κλείσει την πόρτα. Από τις 22 Μαΐου, όμως, και μετά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας, όπως και το ότι είναι πλήρως κοστολογημένο.

Τι έκανε, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε κάποιος ανεξάρτητος φορέας να κοστολογήσει τα προγράμματα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και της ΝΔ και ύστερα οι δυο τους να κάνουν ντιμπέιτ; Ό,τι έκανε κι όταν ξεκίνησε, επιτέλους, μια σοβαρή δημόσια συζήτηση για το ΕΣΥ. Πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα ή, για την ακρίβεια, στη Θράκη. Μέχρι που κι αυτό του το αφήγημα, το οποίο δημιουργεί εθνικούς κινδύνους, κατέρρευσε με πάταγο όταν έγινε γνωστό ότι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ είχε μιλήσει για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Δίκαιη κοινωνία κι ευημερία για όλους κι όλες

Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: αν ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει για τον στρατηγό Γρίβα πως «εδοξάσθη κρυπτόμενος» ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκλεγεί κρυπτόμενος. Κρύβει το πρόγραμμά του, για παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ ή για το ότι οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο που υπόσχεται δεν είναι παρά μόνο αντικαταστάσεις όσων θα βγουν στη σύνταξη, ότι ο πραγματικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί, όπως και οι δημόσιες δαπάνες, την ίδια ώρα που επιστρέφει η λιτότητα και κόβονται επιδόματα.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει ένα κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα την αξιοπιστία του οποίου ενδυναμώνει το ότι ήμασταν το μοναδικό κόμμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου που παρέδωσε γεμάτα ταμεία και το δημόσιο χρέος ρυθμισμένο. Προβλέπουμε αυξήσεις μισθών για όλους- ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους-, μειώσεις έμμεσων φόρων ώστε να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια και ρύθμιση χρεών με υποχρεωτικότητες για τις τράπεζες.

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να θέλει να εκλεγεί κρυπτόμενος, αλλά θα καταποντιστεί εμφανιζόμενος. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τον οποίο η δίκαιη κοινωνία και η ευημερία για όλους κι όλες είναι εντυπωμένα ανεξίτηλα στο DNA μας. Το αποδείξαμε και θα το αποδείξουμε ξανά.