Να πάρει θέση σχετικά με το μείζον πρόβλημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, ζητά από τη Ν.Δ. ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είτε θα κάνει ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νομοθετώντας και προστατεύοντας τους δανειολήπτες, ή θα το αποκρύψει για να μην πληγούν οι τράπεζες.

Αναλυτικότερα η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Το ζήτημα των δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, που παρατηρούν το ποσό αποπληρωμής του δανείου τους να αυξάνεται αντί να μειώνεται, παρόλο που καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους, συνδυαστικά με την κρίση ακρίβειας, την ενεργειακή κρίση και την απουσία νομοθετικής ρύθμισης προστασίας της κύριας κατοικίας, έχει εξελιχθεί σε ευρύ κοινωνικό πρόβλημα.

Παρά ταύτα, την τελευταία τετραετία, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε σε καμία νομοθετική ρύθμιση για την επίλυσή του, παρά το γεγονός ότι μπορούσε να ακολουθήσει τον δρόμο, που άνοιξαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και προσφάτως η Πολωνία, με δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών, επικαλούμενες μάλιστα την ευρωπαϊκή οδηγία 93/13.

Σύμφωνα με αυτή, το κάθε κράτος μέλος, άρα και η Ελλάδα, έχει την δυνατότητα να νομοθετήσει τις δυνατότητες των δανειοληπτών από την ακυρότητα των δανειακών συμβάσεων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν το δικαίωμα των δανειοληπτών να αιτηθούν την επιστροφή τόσο του ποσού των μηνιαίων δόσεων που παρανόμως έχουν καταβάλλει, όσο και πρόσθετη αποζημίωση.

Έχει το σθένος και την πολιτική βούληση η ΝΔ να εξαγγείλει το δικαίωμα αυτό των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή οδηγία ή θα το αποκρύψει για να μην προκαλέσει οικονομικές απώλειες των τραπεζών;»