Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την απραξία στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και εξαθλιώνει ακόμη περισσότερο χιλιάδες νοικοκυριά, άσκησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».

Ο κ. Κόκκαλης παρέπεμψε σε μέτρα που έλαβαν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όπως η μείωση του ΦΠΑ, διερωτώμενος γιατί η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μοναδικό μέσο αναχαίτισης της ακρίβειας, μια επιδότηση τύπου «marketpass».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης του κ. Κόκκαλη:

Για τις αλλεπάλληλες αυξήσεις σε αγαθά και καύσιμα: Η απόσταση μεταξύ του χωραφιού και του ραφιού πάντα υπήρχε. Τα τελευταία όμως δύο χρόνια αυτή η απόσταση είναι πάρα – πάρα πολύ μεγάλη. Πάντα υπάρχει η κλασσική δικαιολογία πως για όλα φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Σίγουρα διαδραματίζει ένα ρόλο, αλλά είναι δυνατό να μη δεν υπάρχει άλλο μέτρο για την ακρίβεια παρά μόνον το «marketpass»; Ακόμη και στοχευμένα αρνείται η κυβέρνηση να κάνει μία μείωση στο φόρο των καυσίμων ή στον ΦΠΑ. Για τον ΦΠΑ το μέτρο έχει εφαρμοστεί σε κάποιες χώρες και από τη στιγμή που αυτό το μέτρο έχει παραταθεί σημαίνει ότι έχει πετύχει. Η κυβέρνηση προδικάζει την αποτυχία ενός μέτρου πριν καν αυτό εφαρμοστεί. Σκεφτείτε ότι το μήλο φεύγει από τον παραγωγό στα 0,25 ευρώ και φθάνει στα σούπερ μάρκετ 2 ευρώ. Εδώ δεν πρέπει να υπάρξει ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης και των καταναλωτών αλλά και των ανθρώπων που παράγουν. Ποιοι θα παράγουν στο τέλος. Είναι λοιπόν δυνατόν να μην υπάρχει άλλο μέτρο – όπως κάνουν άλλες χώρες – παρά μόνον μία επιδότηση;

Για το «κίνημα της πετσέτας»: Είναι ένα κίνημα των πολιτών που ουσιαστικά επιζητά πρόσβαση σε δημόσιο χώρο. Βλέπετε ότι η λέξη δημόσιος αναδεικνύεται ως επιτακτική σήμερα. Μιλήσατε για δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη πως «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Ακούστε, για να ταράξεις κάποιον στη νομιμότητα προϋποθέτει νόμους και νόμους σωστούς. Υπάρχουν δύο νόμοι του 2019 και του 2020. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 εκτός από πρόστιμο προέβλεπε πενταετή αποκλεισμό όχι μόνο του ιδίου και των συγγενών πρώτου βαθμού από το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς. Αυτό καταργήθηκε με το νόμο της Νέας Δημοκρατίας το 2020. Σας ρωτώ ρητορικά: Δεν πρέπει να επαναφερθεί;… Σήμερα – αύριο βρίσκουν κάποιους παραβάτες και τους βάζουν πρόστιμο. Του χρόνου οι ίδιοι παραβάτες θα έχουν πάλι το δικαίωμα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Ακούστε και τι άλλο άλλαξε: Έχει αυξηθεί το όριο που παραχωρείται στον ιδιώτη από 40% στο 50%.

Για τις εσωκομματικές εκλογές και το αφήγημα των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κάθε υποψήφιος ή υποψήφια επιλέγει τη δική του τακτική και το δικό του αφήγημα προκειμένου να πείσει το εκλογικό σώμα στις 10 Σεπτεμβρίου. Νομίζω όμως ότι γίνεται ένας κόσμιος προεκλογικός αγώνας και διαψεύδονται όλοι αυτοί που έλεγαν ότι «πλακωνόμαστε». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τον δρόμο του. Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις ώστε να υπάρξει αντιστοίχιση με την κοινωνία.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: Έχουμε κοινές υποψηφιότητες σε πολλές περιοχές Δήμο Λαρισαίων Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δυτική Μακεδονία…. Θα δώσουμε μία δυνατή μάχη. Στην περιφέρεια απ’ όπου προέρχομαι και έχω γνώση, έχουμε αρκετές πολύ καλές υποψηφιότητες και θα πάμε αρκετά καλά.

Για υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη στον Δήμο Αθηναίων:Από τη στιγμή που αποφασίστηκε και ψηφίστηκε είναι καλή επιλογή. Τέλος. Πρέπει να σεβόμαστε τα όργανα και τις αποφάσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μία πάρα πολύ καλή υποψηφιότητα. Πολύ σύντομα θα ξεδιπλώσει τις θέσεις για το Δήμο Αθηναίων και για τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών.