Τα θλιβερά γεγονότα στη γειτονική Μαγνησία με τις πυρκαγιές και τα όσα εκτυλίχθηκαν πέριξ της 110 Πτέρυγας Μάχης, προκαλούν έντονη ανησυχία και στους κατοίκους της Λάρισας, σχετικά με το στρατόπεδο «Μπουγά» το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης, σημειώνει σε δήλωσή του, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Η θλιβερή κατάσταση, που επικράτησε στην Μαγνησία,  η φωτιά μέσα σε στρατιωτική περιοχή, οι εκρήξεις από αποθήκες πυρομαχικών στην Πολεμική Αεροπορική Βάση της 111 ΠΜ στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, η εσπευσμένη απογείωση αεροσκαφών F-16 με προορισμό άλλα αεροδρόμια στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των μέσων και του αεροδρομίου, συνιστά μια πρωτόγνωρη καταστροφή, η οποία εκτός από τις άμεσες καταστροφικές ζημίες που προκάλεσε, ανέδειξε και συνέπειες μείζονος σημασίας, εθνικού χαρακτήρα και προκάλεσε εύλογα ερωτήματα: Γιατί κοντά στις αποθήκες πυρομαχικών υπήρχαν δέντρα, χόρτα και σημεία βλάστησης; Γιατί η περιοχή δεν ήταν αποψιλωμένη, σύμφωνα με το πρωτόκολλο;

Ανοίγει έτσι ένας ουσιαστικός διάλογος, που στο επίκεντρό του έχει την ασφάλεια των στρατοπέδων, τα ισχύοντα πρωτόκολλα σχετικά με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τις προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας εντός και πέριξ των κρίσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Τα ερωτήματα αυτά, οι πλημμέλειες και οι παραλείψεις δημιουργούν έντονο προβληματισμό για την αλυσίδα ευθυνών στην Αγχίαλο, αλλά και μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους περιοχών, που βρίσκονται άλλα στρατόπεδα και που οι συνθήκες πέριξ αυτών είναι ανάλογες. Όπως στην Λάρισα και στο στρατόπεδο ΜΠΟΥΓΑ, εντός του ιστού της πόλης, όπου αντί η περιοχή να είναι αποψιλωμένη, υπάρχουν  ξερά χόρτα σε μεγάλη έκταση πέριξ του στρατοπέδου, με υψηλό κίνδυνο πρόκλησης φωτιάς, γεγονός που έχει θορυβήσει τους Λαρισαίους, οι οποίοι φοβούνται ανάλογες καταστάσεις.

Ζητούμε τη άμεση και ταχεία επέμβαση τόσο του δήμου Λαρισαίων, όσο και των συναρμόδιων Υπουργείων, με στόχο την άμεση θωράκιση της περιοχής, των κατοίκων και του στρατιωτικού προσωπικού».