Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ 70 εκατ. αμέσως μετά την 25η Μαρτίου και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ φαίνεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν σημειώσει πρόοδο και στο μέτωπο της πίστωσης της πρώτης δόσης αγροτικού πετρελαίου με τον στόχο της Δευτέρας 1 Απριλίου να παραμένει.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν φτάσει στα κεντρικά του ΕΛΓΑ πορίσματα από τα υποκαταστήματα του Οργανισμού, που αναλογούν σε μια συνολική πληρωμή της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Στη δεδομένη στιγμή, ο ΕΛΓΑ εξετάζει αν τα αιτήματα αποζημίωσης ανταποκρίνονται στο φίλτρο εξόφλησης της ειδικής εισφοράς την οποία έχει θέσει, με καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση αυτή, να είναι η επόμενη Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι όσοι παραγωγοί δεν έχουν πληρώσει την εισφορά, ακόμα και αν τα πορίσματά τους έχουν ολοκληρωθεί, δεν θα συμπεριληφθούν στην επερχόμενη πληρωμή.

Πρόκειται για συνέχεια του κύκλου πληρωμών ζημιών έτους 2023, που ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το συνολικό ποσό που θα πληρώσει ο Οργανισμός είναι λίγο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

Έχοντας ήδη καταβάλει τα 70 εκατ. για ζημιές ζωικής και φυτικής παραγωγής έτους 2023 τον Φεβρουάριο και εφόσον πληρωθούν επιπλέον 70 εκατ. την άλλη εβδομάδα, τότε απομένει ακόμα μια δόση ύψους 70 εκατ. ευρώ, με την γραμμή από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να θέλει τον ΕΛΓΑ να έχει κλείσει τις υποχρεώσεις του 2023 εντός του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

agronews.gr