"Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% , να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους αγρότες που επλήγησαν από το χαλάζι στα Φάρσαλα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για μια ακόμη χρονιά, εκατοντάδες αγρότες των Φαρσάλων, βλέπουν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι αφού η πρόσφατη χαλαζόπτωση και ο δυνατός αέρας, σε, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, σιτάρι, ντομάτα, καλαμπόκι, όσπρια, κριθάρι, τριφύλλι.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλο αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημα. Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα, κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες, δεν πρέπει να δεχτούν ότι είναι "της μοίρας τους γραφτό" όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες.

Η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Είναι χαρακτηριστικό πως η ίδια περιοχή, τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε χτυπηθεί από τον «Ιανό», ενώ μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια παρατηρήθηκαν ξανά ζημιές από χαλάζι και βροχοπτώσεις.

Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν «Γολγοθά» την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουν μέσα από τους συλλόγους τους:

∙ Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.

∙ Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

∙Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισόδηματος πέρα από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ με δεδομένη την απώλεια της παραγωγής .

∙Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα πουδιαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι.