Να ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης των οπλιτών θητείας που επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης, Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Βασίλης Μεταξάς και Λεωνίδας Στολτίδης, έχει ως εξής:

«Για άλλη μια χρονιά, ο λαός μας βρέθηκε στο ίδιο “έργο θεατής” με την επιλεκτική ανικανότητα και αδυναμία του λεγόμενου επιτελικού κράτους να προστατεύσει τον λαό της Θεσσαλίας, του Έβρου, της Ρόδου κι άλλων περιοχών.

Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, οι καταστροφές είναι τεράστιες στα σπίτια, στο εισόδημα των εργαζομένων, την επαγγελματική δραστηριότητα φτωχών αγροτών και πολλών αυταπασχολουμένων στις περιοχές. Μέχρι και σήμερα άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χωριά που είναι πλημμυρισμένα και απροσπέλαστα.

Υπάρχουν οικογένειες που καταστράφηκε το βιός τους από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές και τα παιδιά τους υπηρετούν τη θητεία τους. Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να στηριχθούν για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν οπλίτες θητείας να είναι απολύτως ασφαλείς από φυσικές καταστροφές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει τώρα η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς οπλίτες θητείας ώστε σε όσους το επιθυμούν:

– Να δοθεί εκτάκτως άδεια, επιπλέον της κανονικής, ή αναβολή θητείας, και να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη δωρεάν μετακίνησή τους προς τον τόπο κατοικίας τους.

– Να δοθεί κατ’ εξαίρεση μετάθεση σε πλησιέστερη μονάδα στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

– Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλο το υπόλοιπο διάστημα της θητείας σε όσους επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες».