Επί ποδός βρίσκεται το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Elias», όπως επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια "Daniel" να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε και επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων και για το λόγο αυτό ζήτησε «να επιδείξουν όλοι πολύ μεγάλη προσοχή», ενώ προσέθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσουν τα φαινόμενα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία.

Όπως είπε, ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την επιβάρυνση των υποδομών σε όλη την Περιφέρεια, «μας κάνει να βρισκόμαστε εδώ και να επιχειρούμε από κοινού».

«Για όλα αυτά χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνεργασία των πολιτών. Θα ήθελα να ζητήσω να ακολουθούμε πιστά και πολύ προσεκτικά τις οδηγίες όπως αυτές έρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο. Καταρχάς για σήμερα Δευτέρα φαίνεται ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσει εδώ στη Θεσσαλία, και να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αύριο, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη σύμφωνα πάντα με αυτά τα οποία λέει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην Περιφέρεια. «Είναι περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ είναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις. Προσέθεσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν έτσι ώστε με τους εργαζομένους της και με τα μηχανήματα της να μπορεί να ανοίξει κοίτες, επιχειρούν σε γέφυρες, σε ρέματα σε ποτάμια και σε δύσβατες δύσκολες περιοχές».

«Για μια ακόμη φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι τη μάχη αυτή τη δίνουμε όλοι μαζί. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια. Πάνω από όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει κι από εκεί και πέρα να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προασπίζοντας και ό, τι άλλο υπάρχει», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ