Σε ανακοίνωση του Ειδικού Κέντρου Ημέρας Άνοιας Λάρισας – Ε.Π.Α.Ψ.Υ. επισημαίνονται τα εξής:

«Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι το συχνότερο φλεγμονώδες απομυελινωτικό νόσημα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Μια σειρά από παράγοντες οδηγεί στην «επίθεση» του ανοσοποιητικού συστήματος στην μυελίνη των νευρικών κυττάρων και την καταστροφή της με αποτέλεσμα την εκδήλωση της νόσου.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία που οδηγεί στην διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος μια σειρά από παράγοντες, περιβαλλοντικούς και γενετικούς, έχουν ενοχοποιηθεί. Λοιμώξεις από ιούς, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, κάπνισμα, διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά σε συνδυασμό με γενετικούς παράγοντες ενέχονται στην εκδήλωση της νόσου.

Παγκόσμια η ΠΣ αποτελεί νόσημα κυρίως της λευκής φυλής με διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες, ενώ η συνήθης ηλικία έναρξης είναι από 20-40 ετών. Η συμπτωματολογία παρουσιάζει μεγάλο εύρος που εκτείνεται από διαταραχές της όρασης δυσχέρεια στην βάδιση και την κίνηση των άκρων, μουδιάσματα και διαταραχές της ούρησης. Μακροπρόθεσμα και αν δεν αντιμετωπιστεί η νόσος καταλείπει αναπηρία που μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας ώστε ο ασθενής να μην αναπτύξει αναπηρία και να έχει πολύ καλή ποιότητα ζωής. Σήμερα υπάρχει διαθέσιμη μια πληθώρα φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου ώστε να έρθει σε ύφεση και ο ασθενής να έχει μια πλήρως φυσιολογική ζωή.

Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια διαγνωστική εξέταση πρόληψης της νόσου η τροποποίηση των περιβαλλοντικών παραγόντων ενδεχομένως να αποτρέψει την εκδήλωση της νόσου.

Το εξειδικευμένο ιατρείο πολλαπλής σκλήρυνσης και απομυελινωτικών νοσημάτων της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ δέχεται εκατοντάδες ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της Μακεδονίας. Η Νευρολογική κλινική του ΠΓΝΛ βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων στο χώρο της νευρολογίας κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών αναλόγως τις ανάγκες του κάθε ασθενή, ενώ πρωτοστατεί στην εισαγωγή νέων θεραπειών που βρίσκονται σε φάση έγκρισης προς όφελος των ασθενών.

Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την πολλαπλή σκλήρυνση και τις δράσεις του Ιατρείου Σκλήρυνσης κατά πλάκας σήμερα 25/4/2023 από τις 6.00μμ-9.00μμ στο περίπτερο της Νευρολογικής κλινικής του ΠΓΝΛ και του Κέντρου Ημέρας Άνοιας Λάρισας – ΕΠΑΨΥ, στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας από τον κ. Προβατά Αντώνιο Επιμελητή Β Νευρολογίας και τον κ. Τσούρη Ζήση ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».